Skup taj "socijalizam":Amerima odšteta 2 milijarde

Autor:

Osiromašena socijalistička Venecuela je pristala da plati američkom naftnom divu KonokoFilipsu (ConocoPhillips) odštetu zbog nacionalizacije rafinerija u toj zemlji.

0
A- A A+

Američki naftaš je postigao sporazum sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom PDVSA da mu se isplati nadoknada od skoro 2,0 milijarde dolara, na koliko glasi i presuda u korist firme iz SAD-a u gotovo desetogodišnjem sporu vezanom za eksproprijaciju.

Konoko, sa sedištem u srcu američke naftne industrije, Hjustonu u Tekasus, navodi u današnjem saopštenju, da je PDVSA pristala da prizna presudu međunarodne arbitražne komisije i da izvrši prvu uplatu od 500 miliona dolara u roku od 90 dana, a ostatak u periodu od četiri godine, prenosi agencija AP.

Predsednik najavio: Povećanje plata za 3.000 odsto

Zauzvrat, Konoko će obustaviti sudske postupke za zaplenu objekata PDVSA na holandskim Antilima, što je pretilo da dodatno poremeti ionako smanjeni venecuelanski izvoz nafte u vreme rasprostranjenog manjka proizvodnje i hiperinflacije.

Iz PDVSA nisu komentirisali saopštenje Konokoa.

"Maduro-rešenje" inflacije: Skinite pet nula!

Dosuđena nadoknada je ekvivalentna iznosu od preko 20 procenata deviznih rezervi naftom bogate a inače veoma siromašne Venecuele.

Dolaskom socijalista na vlast, izborom Uga Čavesa za predsednika 1998. godine ( koga je nasledio drug Nikolas Maduro), Venecuela je nacionalizovala sve važnije privredne resurse, među kojima je najvažniji naftni.

Isterane su stranke kompanije, prvobitno je smanjeno siromaštvo, ali su korupcija i partokratija dovele do toga da nakon nekog vremena "socijalizma" dovelo do toga da danas u zemlji kojia ima najveće svetke rezerve nafte vladaju nestašice hrane i osnovnih životnih potrepština, zbog čega su česti nasilni protesti.

Sve vijesti