Pravilo ishrane "od 8 do 8" za bolje zdravlje

Autor:

Loše zdravlje crijeva povezuje se sa raznim zdravstvenim problemima – od ekcema, preko bolova u zglobovima, akni, do mentalnih problema. Evo kako da jednostavnim pravilom poboljšate zdravlje.

Pravilo ishrane "od 8 do 8" za bolje zdravlje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktor Rangan Čaterdži otkrio je vezu između lošeg zdravlja crijeva i različitih zdravstvenih problema, ali je otkrio i jednostavan način da poboljšate zdravlje.

Naime, on kaže da treba da se držite pravila "od 8 do 8", što znači da sebi u toku dana date 12 sati vremena da jedete, na primjer od 8 do 20 časova.

Dr Čaterdži kaže da za mršavljenje i bolji imunitet nije važno samo šta jedete, već i kada jedete.

"Istraživanja pokazuju da promjena vremena kada jedemo može dobro da utiče na gubitak viška kilograma, na funkcionisanje imuniteta, nivo šećera u krvi i na bakterije u crevima", ističe doktor.

Period dana kada jedete važan je zbog toga da biste dali tijelu odmor između obroka i podstakli rast dobrih bakterija u crijevima, koji pomažu u oslobađanju toksina i čiste creva.

Priznajući da moderan način života može da se ispriječi na putu zdravoj ishrani, dr Čaterdži preporučuje da doručkujete ujutru oko osam sati i da večerate nešto prije 20 časova, i vjeruje da je to realističan cilj za većinu ljudi.

"Ima smila... Vašem mozgu je potreban odmor, a isto je i sa crijevima".

I nutricionistkinja Li Holms podržava ovaj način ishrane, zarad boljeg zdravlja crijeva i organa za varenje. Osim toga, ona preporučuje da dva dana nedjeljno unosite znatno manje kalorija nego inače jer konstantno unošenje hrane znači da tijelo nikada ne dospijeva do stanja sagorijevanja masti. Ovaj način ishrane poznat je kao povremeni post.

"Počela sam povremeni post kada sam odlučila da svoja crijeva izlečim ishranom. Za nekoliko nedjelja sam se osećala mnogo zdravije i energičnije", tvrdi nutricionistkinja.

Postoje brojni načini povremenog posta, a neki od njih podrazumijevaju da doručkujete u 11, ručate u 14 sati, a večerate malo prije 19 časova. To, dakle, podrazumijeva da postite, odnosno ne jedete ništa otprilike 16 sati – od 19 časova uveče do 11 ujutru.

Za one koji žele da dva puta nedjeljno unose manje kalorija, Holmsova preporučuje da pripreme voće, povrće i lososa, koje će jesti tih dana.

Sve vijesti