Kako da "pobedite" svaki problem u vezi

Autor:

Ovih osam saveta poboljšaće vaš odnos, zbližiće vas i lakše ćete prevazići svaku nesuglasicu!

Zdrave i srećne veze velikim delom se oslanjaju na komunikaciju, a mi vam predstavljamo savete koji će vam pomoći da uvek pronađete zajednički jezik, čak i kada se ne slažete po nekom pitanju.

Neki razgovori nisu laki, ali ne moraju ni da budu teški i opterećujući, ako umete da komunicirate na iskren i zdrav način, uz razumevanje i podršku prema drugoj strani.

Jedno po jedno

Dobra komunikacija podrazumeva i jasnu temu, što znači da ne bi trebalo, u trenucima kada ste možda ljuti, da pokušate da sve probleme "sabijete" u jedan razgovor. Rešavajte pitanja jedno po jedno, tako ćete ih oboje bolje razumeti i lakše prevazići.

"Budite jasni kada razgovarate, i fokusirajte se na jednu stvar. Niko neće voditi smislen razgovor ako se, tokom njega, 'potegnu' i računi, i odmor za sledeću godinu, i poklon za rođendan koji bi trebalo da kupite, i eventualna nekompatibilnost u krevetu. Nijedan od partnera ne bi smeo da bude 'sluđen' u razgovoru koji vodite, i pažnju bi trebalo posvećivati redom," navodi dr Darsi Sterling, terapeutkinja za parove i licencirana klinička socijalna radnica.

Budite pažljivi

Ako želite da pokrenete ozbiljan razgovor, postoji jedno pitanje koje možda zaboravljate da postavite. Niko ne voli da čuje reči "moramo ozbiljno da razgovaramo", jer odmah pomisli da će biti ostavljen, ali možete ih izgovoriti u pravom trenutku tako da ne bude sve baš tako strašno.

"Moramo da razgovaramo… Da li možeš sada?"

Iznenadili biste se koliko ovo jednostavno, dodatno pitanje olakšava ovakav razgovor. Ako ga vi inicirate, odabraćete trenutak koji vama odgovara, ali vašem partneru ili partnerki takođe to mora da bude odgovarajuć trenutak, ne momenat u kojem radi "sto stvari", ne sluša vas, tek se razbuđuje, duri se ili slično. Ozbiljni razgovori vode se kada su obe strane svesne, spremne i fokusirane.

Odspavajte

Jutro je pametnije od večeri, kaže stara poslovica, i zaista je tako. Ne bi trebalo da "čistite" svoju vezu u kasnim satima, kada ste oboje umorni od čitavog dana.

"Nemojte se plašiti da kažete – hej, oči mi se sklapaju, moramo ovo da uradimo nekom drugom prilikom. Želim da te saslušam i da razgovaramo, ali takođe želim i da imam dovoljno energije i koncentracije da to uradimo na pravi način," navodi "Stajlkaster".

Pogasite sve što vas ometa

Kontakt oči u oči je važan kada se razgovara, tako je i u slučaju razgovora koje možda neko od vas radije ne bi vodio. Izbegnite, stoga, bilo šta što bi moglo da odvuče pažnju vas ili partnera, slučajno ili namerno.

Ako ne biste o groznom danu na poslu, ili budžetu i finansijama, razgovarali dok jedno od vas gleda TV ili skroluje po Instagramu, nemojte tako razgovarati ni o svojoj vezi. Posvetite se jedno drugom, gledajte se u oči i pružite partneru i vezi pažnju koju zaslužuju.

Izgovorite šta osećate

Psihoterapeutkinja Tina Gilbertson navodi da često, u "teškim" razgovorima, parovi izgovaraju optužbe ili činjenice, ali ne zastaju da razmisle o tome kako se zbog njih osećaju.

"Nije isto reći samo 'nisi uradio to i to', i reći 'stvarno sam razočarana što nisi to uradio'. Razgovarate o osećanjima, i morate da ih imenujete, to će vam pomoći da se fokusirate na svoj doživljaj problema. Često parovi greše, i nabrajaju samo činjenice ili stvari koje im smetaju, što koči komunikaciju jer na taj način prepuštaju partneru da pogađa kako se osećaju. A kao sa svakim drugim pogađanjem, tu ima prostora za greške," savetuje ona.

Slušajte se!

Oboje govorite, i oboje slušajte šta ono drugo govori.

"Dozvolite svojoj drugoj polovini da se jasno i glasno izrazi, bez prekidanja i upadica. Nađite način da pokažete da shvatate kako se oseća. Zapamtite, dobar razgovor se završava epilogom u kojem se oboje osećate malo bolje. Razgovor koji se završava time što je jedna strana uvređena, osramoćena ili kritikovana, zapravo čini da oboje gubite. Zdrava komunikacija vas zbližava, ne bi smela da vas udalji jedno od drugoga," navodi Gilbertsonova.

Pogledajte još:

Probajte ovo večeras - nema na čemu!

Sve vijesti