Najmoćnija smartfon kamera: 48 MPx, sićušan piksel

Još jedna tehnološka inovacija stiže nam iz čuvene japanske kompanije.

0
A- A A+

Izvor: Sony Xperia

Nakon što je Sony, za svoje Xperia uređaje, najavio kameru sa najvećom ISO osetljivošću, stiže senzor kamere za telefone iste robne marke, koja je najsvjetlija među telefonima i postiže do 48 megapiksela rezoluciju. Ovog puta radi se o IMX586 jedinici sa CMOS senzorom, sa veličinom piksela od samo 0.8 mikrona, što je, prema objavi kompanije Sony, najmanja piksel veličina na svijetu među ovakvim kamerama.

Prema riječima kompanije novi senzor je rival najjačim kamerama SLR tipa, a biće ugrađivan u nove modele Xperia uređaja. Kontrola ekspozicije i obrada signala uklopljeni su direktno u senzor što do sada nije bio slučaj sa sličim kamerama. Ovo omogućava rezultate u realnom vremenu i mnogo bolji dinamički opseg - oko četiri puta bolji od dosadašnjih.

Nova Xperia - evo koliko će kamera imati!

IMX586 senzor koristi i novi tip Quad Bayer sistema filtera boje, u kojem su dvije iste boje jedna do druge, omogućavajući tako veću osjetljivost prilikom fotografisanja i snimanja. Takođe, prisutan je i nov način ređanja boja, odnosno piksela, koji omogućava bilježenje kvalitetnije slike u mračnijim i nepovoljnim uslovima.

Premijera novog senzora i kamera, koje će ga koristiti zakazana je za septembar, ali nismo sigurni da li će to biti već Sony Xperia XZ3 smartfon. U svakom slučaju, na IFA 2018, u Berlinu, imaćemo priliku da bliže upoznamo ovaj, trenutno senzor sa najvećom rezolucijom - još jednom, do 48 megapiksela.

Izvor: Sony Xperia

Tagovi:
Sve vijesti