"Uvozimo" 18.185 sezonaca iz inostranstva!

Autor:

Ove godine planirano zapošljavanje deset hiljada sezonskih radnika iz Crne Gore. Za pola godine angažovano 6.483 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

"Uvozimo" 18.185 sezonaca iz inostranstva! Foto: MONDO/Goran Sivački

Iz Zavoda za zapošljavanje saopšteno je da je ove godine planirano zapošljavanje deset hiljada domaćih sezonaca, a da su za pola godine angažovana 6.483 lica sa evidencije, piše Pobjeda. Listnavodi da su ovebrojke na nivou prošlogodišnjih za isti period.

Kvota zapošljavanja stranaca na sezonskim poslovima ove godine je 18.185, dodaje Pobjeda.

Trenutno su najdeficitarnija zanimanja majstori na građevinama, te kuvari, konobari i sobarice u turizmu. Ipak, srednjoškolci se radije opredjeljuju za zanimanja tehničara u tim strukama, ili za neke druge poslove.

 Problem je u tome što je malo poslodavaca u turizmu, a nijedan u građevinarstvu koji radnicima nudi cjelogodišnji angažman. Zato se mladi radije opredjeljuju za zanimanja koja su možda i slabije plaćena, ali su angažovani tokom cijele godine.

Iz Zavoda za zapošljavanje objašnjavaju da su za neke sezonski poslovi nužda, dok veliki broj mladih koristi priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade.

"Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad”, rečeno je  Pobjedi u Zavodu za zapošljavanje.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, kuvare, pica majstore, mesare, pekare, sobarice, higijeničarke, servire, perače posuđa i radnike na pomoćnim poslovima.

Pored osnovnih znanja i radnog iskustva, sve više se traže i dodatna znanja, kao npr. znanje stranih jezika. Iste je rezultate dalo i istraživanje Privredne komore sprovedeno u aprilu ove godine.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki “uvoz radne snage, iz Privredne komore navode da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom,piše Pobjeda.

Sve vijesti