Rožaje: da se riješi pitanje napuštenih pasa

Autor:

NVO “Prijatelji životinja” obratili su se nadležnima u Rožajama zbog, katastrofalnog odnosa lokalne samouprave prema napuštenim životinja u tom gradu.

0
A- A A+
Rožaje - napušteni psi Foto: MONDO/NVO Prijatelji životinja Podgorica Rožaje - napušteni psi

  Ovom prilikom pozivaju nadležne državne i opštinske institucije da odmah preduzmu adekvatne mjere u rješavanju ovoga problema.

“Našoj organizaciji se obratilo nekoliko stanovnika Rožaja, ali i turista, koji su nam prenijeli informaciju da se nedaleko od Rožaja prema granici (oko pet kilometara), na improvizovanoj deponiji smeća nalazi veliki broj napuštenih pasa, o kojima niko ne brine. Ima puno bolesnih, povrijeđenih pasa, skotnih kuja i štenaca. Takođe, na tom mjestu se nalazi i veliki broj leševa pasa, koji su uginuli zbog gladi, bolesti ili od udara automobila, jer stalno izlaze na magistralni put”, saopštili su iz ovog NVO-a.

Apeluju na nadležne službe rožajske lokalne samouprave, ali i na sve relevantne državne institucije da hitno preduzmu nešto i da u najkraćem mogućem roku riješe ovaj problem.

“Pored toga što je ovdje riječ o nebrizi lokalne samouprave prema napuštenim životinjama i radi se o ozbiljnom kršenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, u ovom slučaju može doći (ukoliko već nije) i do ekološke katastrofe, s obzirom na veliki broj bolesnih pasa, te ogroman broj leševa. Podsjećamo, sporna lokacija se nalazi tik uz magistralni put, kojim svakodnevno prolaze turisti, pa je ovo prva slika koja ih dočeka kada uđu u Crnu Goru, koja važi za ekološku državu”, dodaju oni.

Podsjećaju da je Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja propisano da svaka opština u Crnoj Gori mora najkasnije do 2011. godine imati sklonište za napuštene životinje, međutim, kako ističu, većina njih to nije ispoštovala, a među njima je i rožajska opština.

“Posebno želimo da upozorimo predstavnike lokalne samouprave da su u obavezi da sve pse uklone na bezbjedno mjesto, te da su u obavezi da povrijeđenima i bolesnima pruže odgovarajuću veterinarsku pomoć. Upozoravamo ih da nipošto ne krenu da truju ili ubijaju pse, kako bi se na taj način riješili njih, jer smo u saznanju da je u prethodnom periodu bilo i takvih slučajeva”, zaključuju oni.

Našoj organizaciji se obratilo nekoliko stanovnika Rožaja, ali i turista, koji su nam prenijeli informaciju dase nedaleko od Rožaja prema granici (oko 5 km.), na improvizovanoj deponiji smeća nalazi veliki brojnapuštenih pasa, o kojima niko ne brine. Ima puno bolesnih, povrijeđenih pasa, skotnih kuja i štenaca.Takođe, na tom mjestu se nalazi i veliki broj leševa pasa, koji su uginuli zbog gladi, bolesti ili od udaraautomobila, jer stalno izlaze na magistralni put.S obzirom na činjenicu da je svaka lokalna samouprava dužna da vodi brigu o napuštenim životinjama,apelujemo prije svega na nadležne službe rožajske lokalne samouprave, ali i na sve relevantne državneinstitucije da hitno preduzmu nešto i da u najkraćem mogućem roku riješe ovaj problem. Pored toga štoje ovdje riječ o nebrizi lokalne samouprave prema napuštenim životinjama i radi se o ozbiljnom kršenjuZakona o zaštiti i dobrobiti životinja, u ovom slučaju može doći (ukoliko već nije) i do ekološke katastrofe,s obzirom na veliki broj bolesnih pasa, te ogroman broj leševa. Podsjećamo, sporna lokacija se nalazi tikuz magistralni put, kojim svakodnevno prolaze turisti, pa je ovo prva slika koja ih dočeka kada uđu uCrnu Goru, koja važi za ekološku državu.Podsjećamo da je Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja propisano da svaka opština u Crnoj Gori moranajkasnije do 2011. godine imati sklonište za napuštene životinje, međutim većina njih to nijeispoštovala, a među njima je i rožajska opština.Posebno želimo da upozorimo predstavnike lokalne samouprave da su u obavezi da sve pse uklone nabezbjedno mjesto, te da su u obavezi da povrijeđenima i bolesnima pruže odgovarajuću veterinarskupomoć. Upozoravamo ih da nipošto ne krenu da truju ili ubijaju pse, kako bi se na taj način riješili njih, jersmo u saznanju da je u prethodnom periodu bilo i takvih slučajeva.

Tagovi:
Sve vijesti