CG će učestvovati u misijama u Letoniji i Iraku

Autor:

Crna Gora namjerava da učestvuje u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku, kazao je danas predsjednik Milo Đukanović.

1
A- A A+

  On je, nakon prvog dana Samita NATO-a u Briselu, rekao da se Crna Gora precizno definisanim planom obavezala da do 2024. ili koju godinu prije, izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu i od toga 20 odsto za modernizaciju vojske.

Đukanović je crnogorskim novinarima u Briselu rekao, da je rasprava na Samitu potvrdila značaj translatlanske veze i solidarnosti i jednistva saveza, posebno u vremenu kada se suočavaju sa kompleksnim izazovima za globalnu bezbjednost.

„Odluke koje smo donijeli korak su naprijed ka uspješnom i efikasnom odgovoru Alijanse na sve prijetnje sa kojima se suočavamo“, kazao je Đukanović.

On je naveo da su se na Samitu saglasili o važnosti ravnomjerne raspodjele tereta, čemu, kako je kazao, doprinosi i Crna Gora precizno definisnim planom da do 2024, ili koju godinu prije, izdvoji dva odsto BDP za odbranu i od toga 20 odsto za modernizaciju vojske.

„Donijete su važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja i jačanju sprenosti NATO snaga, kao i u borbi protiv terorizma, uspostvljanjem trening misije u Iraku", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je najvažnija odluka o pozivu za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji.

„Radujem se što će, čim se završe određene procedure, Sjeverna Makedonija postati nova članica NATO“, kazao je crnogorski predsjednik.

Izvor: YT/Predsjednik Crne GoreOn je rekao da govoreći na Samitu kazao da se prjemom novih članica i politikom otvorenih vrata jača stabilnost i bezbjednost, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego u Evropu i NATO prostoru u cjelini.

„Crna Gora će doprinijeti politici odbrane i odvraćanja, učeščem u snagama Alijasne u Letoniji zajedno sa Slovenijom pod komandom Kanade“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je zadovoljan koracima u jačanju saradnje NATO i Evropske unije.

Đukanović je kazao da je na Samitu u Kardifu Alijansa donijela odluku o raspoređivanju novih snaga u Baltičkim državama i Poljskoj.

„Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora, i obaveza je svake države članice da participira u tim snagama. Naša namjera je da budemo sastavni dio određenih formiracija zajedno sa Slovenijom pod komandom NATO“, kazao je on.

Đukanović je rekao da je namjera Crne Gore i da učestvuje u trening misiji u Iraku.

„Želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i pravima koji proističu iz članstva u NATO. Zbog toga postoji nerazumijevanje u dijelu naše, ali i susjedne javnosti“, rekao je Đukanović.

On je kazao da će ta misija, posebno što ima karakter trening misije, doprinijeti određenim ciljevima koji NATO ima u tom regionu, i da Crna Gora učešćem treba da doprinese tom uspjehu.

Đukanović je naveo da NATO nije izuzetak niti organizacija koja funkcioniše pod staklenim zvonom van onoga kako danas funkcioniše poredak na planeti.

On je kazao da nije prvi put da američki predsjednik Donald Tramp insistira na pojačanoj finansijskoj participaciji i urednijem izmirivanju obaveza članica NATO saveza.

„Većina NATO članica još ne ispunjava tu obavezu,a dobar dio članica još nije uradio ni ono što je Crna Gora uradila - precizno definisala kalendar dostizanja te participacije od dva odsto za odbranu“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, Crna Gora je ulaskom u NATO preuzela obavezu.

"To nije samo nametnuta obaveza, to je i potreba Crne Gore da sa značajnijim izdvajanjima za odbranu i Vojsku od onoga što smo do sada činili, dostignemo standarde koji će učvrščivati, osjećaj sigurosti i bezbjednosti zemlje, a to je sigurnost građana i ekonomski razvoj", rekao je Đukanović.

Sve vijesti