Haos zbog "Severna": Šok bombe, kamenje i suzavac

Autor:

Učesnici večerašnjih demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o promeni imena bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

0
A- A A+

Sve se odigralo ispred zgrade Sobranja, a suzavac je rasterao jedan deo učesnika protesta.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena, kojim bi se međunarodno zvanično ime Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, koja se interno zove Republika Makedonijam, menja u Republika Severna Makedonija.

ZA ISTORIJU: Potpisan sporazum! (FOTO, VIDEO)

Okupljeni građani su, kako je prenela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta.

Izvor: Youtube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Protesti su održani i u Grčkoj.

Sve vijesti