Kim prikazan kao zvezda, snimci tek danas!

Autor:

Građani Severne Koreje dobili su novi imidž američkog predsednika Donalda Trampa pošto se sastao s vođom Kim Džong Unom - umesto naziva poput "izlapeli starac" sada je predstavljen kao uvaženi predsednik.

0
A- A A+Ranije je aktuelni predsednik SAD u severnokorejskim medijima u najboljem slučaju mogao da dobije "Tramp" bez titule ili znakova poštovanja. Sada je nazvan "predsednik Sjedinjenih Američkih Država", "predsednik Donald J. Tramp" ili čak "vrhovni vođa", piše agencija Asošiejted pres.

Transformacija severnokorejske zvanične verzije Trampa, koji je u medijima prikazan ozbiljno i skoro kraljevski, ističe pažljivo osmišljenu koreografiju koju je vlada pripremila za svoj narod, koji je od ranog detinjstva učen da mrzi "američke imperijaliste", kako bi se prilagodio ogromnoj promeni u odnosima s Vašingtonom.

Sa zakašnjenjem od dva dana severnokorejska državna televizija je u četvrtak prikazala prve snimke i fotografije sa samita, dva dana pošto se sastanak završio i Kim vratio u Pjongjang.

Zvezda događaja je bio Kim, navodi AP i dodaje da se Trampovo prvo pojavljivanje i sada već čuveno rukovanje dogodilo tek posle skoro 20 minuta emisije koja je trajala 42 minuta.

Izvor: youtube/NBC NewsNajpoznatija voditeljka Severne Koreje predstavila je Kima kao državnika koji prevazilazi svoju mladost, uverenog i uglađenog, spremnog da se osmehne, ali koji čvrsto stvari drži pod kontrolom. Prikazan je kako Trampu, više nego duplo starijem, dozvoljava da se nagne ka njemu da se rukuje ili kako diže palac u znak odobrenja i onda ide par koraka ispred na radni ručak.

U emisiji je takođe prikazano kako je Tramp pružio ruku da se rukuje s vojnim zvaničnikom Severne Koreje koji mu je umesto toga salutirao, na šta je Tramp onda salutirao njemu i tek posle se rukovali.

Pre nego što je prikazano kako su Tramp i Kim potpisali zajedničku izjavu, voditeljka je rekla da je Tramp pokazao Kimu svoju oklopnu limuzinu, primetivši da je za Amerikance poznata kao "zver". U jednom trenutku ih je nazvala "dvojica vrhovnih vođa".

Odlazak Kima u Singapur je prikazan hronološki, počevši od crvenog tepiha s kojeg je krenuo na aerodromu u Pjongjangu. Zatim je iz Singapura usledio snimak povorke automobila kojim je otišao do hotela Sent Ridžis prolazeći pored ljudi koji su mu mahali pored puta, dočekujući ga skoro kao rok zvezdu. Potom je prikazan Kimov noćni obilazak grada uoči samita.

Prikaz samita u državnim medijima je izuzetno važan zato što stanovništvu Severne Koreje, koje ima ograničen pristup vestima, daje predstavu šta se dešava ali i kako vlada očekuje od njega da reaguje, navodi AP.

Za prosečnog Severnokorejca prikaz državnih medija Kimovih diplomatskih aktivnosti ove godine mora da je bio skoro zapanjujući, dodaje američka agencija.

Uoči samita, severnokorejski mediji su ublažili retoriku kako ne bi pokvarili atmosferu dok se Kim priprema za razgovor s liderom zemlje koju je Severna Koreje decenijama označavala kao najgore mesto na Zemlji, pored Japana, bivšeg kolonizatora.

Potpredsednik SAD Majk Pens i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton bili su na meti kritika, ali je o Trampu malo bilo reči.

Severna Koreja je predstavila Kimovu diplomatsku strategiju kao logičan sled posle onoga što je on nazvao završetkom plana za razvoj uverljive nuklearne odbrane na politiku neprijateljstva i "nuklearne ucene" iz Vašingtona.

Ta poruke je bila prisutna i u današnjim vestim u kojima je naglašeno da su razgovori s Trampom bili usredsređeni na stvaranje novog odnosa u skladu s poslednjim promenama - što najverovatnije znači novi status Severne Koreje kao države s nuklearnim oružjem - i želje da se napravi mehanizam kojim bi osigurao trajni mir na Korejskom poluostrvu i konačno denuklearizacija.

Sve vijesti