Nova kazna za Folksvagen, sledeći – Mercedes

Autor:

Nemački proizvođači, pored kazni, povlače i vozila sa problematičnim motorima

0
A- A A+

Nemački sud je naložio Folksvagenu da plati kaznu od milijardu evra zbog skandala sa softverom koji kontroliše emisiju gasova kod dizel automobila, saopštio je ovaj nemački proizvođač automobila.

Kompanija je navela da će prihvatiti kaznu koju je na osnovu tužbe odredio sud u nemačkom gradu Braunšvajgu, prenosi AP.

 Zaključeno je da Folksvagen nije propisno nadzirao aktivnosti svog sektora za razvoj, što je rezultiralo time da je širom sveta prodano više od 10 miliona dizel vozila sa ilegalnim softverom koji kontroliše emisiju gasova.

Ovaj skandal, koji je obelodanjen u SAD 2015, već je koštao poznatu nemačku kompaniju ogromne svote novca zbog kazni koje su odredile američke vlasti.

Ako ste mislili da ovo velika kazna, onda pročitajte šta se sprema Daimleru.

Nemački ministar saobraćaja zapretio je kompaniji Daimler kaznom od 3,87 milijardi evra zbog vozila sa dizel agregatom koja, takođe, poseduju uređaj za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Nemački Špigel je objavio informaciju da je ministar ispitivao šefa kompanije Daimler, Ditera Zecea o vozilima kompanije Mercedes-Benc na kojima je nedavno pronađen ilegalni softver. Zece je pozvan na privatni razgovor, kako bi odgovorio na pitanja u vezi sa ilegalnim uređajem i softverom, koji su pronađeni u kombiju "vito" od strane regulatornog tela Nemačke, KBA.

Navodi se da je ovaj nemački saobraćajni organ naložio Daimleru da sa tržišta povuče ovaj kombi koji poseduje Renoov dizel motor zapremine 1,6 litara. Predstavnici Daimlera su izjavili da će se žaliti protiv odluke KBA, koja je klasifikovala softver kao nelegalan, pa čak i zatražiti pravdu preko suda, ukoliko to bude neophodno.

Daimler je već krenuo sa povlačenjem problematičnih vozila sa dizel motorima, kojih ima ukupno 774 hiljada. Pored modela "vito", povlače se i "C klasa" i "GLC".

Daimler bi zbog svega mogao da plati kaznu i do 5.000 evra po vozilu, navodi agencija Rojters.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Tagovi:
Sve vijesti