Han: Bez vladavine prava nema napretka

Autor:

Vrata EU otvorena su za zemlje Zapadnog Balkana, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, i istakao da kandidati moraju prije svega da budu svjesni da bez vladavine prava nema napretka na evropskom putu

0
A- A A+
Johanes Han Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Han je, govoreći na bečkom "Joint Vienna institute" (JVI), na godišnjem predavanju na temu “Strategija EU za Zapadni Balkan”, objasnio da, iako neke snage u tom regionu flertuju sa navodnim alternativama evropskom putu, ne postoji alternativa.

JVI je osnovalo šest međunarodnih organizacija, među kojima je i MMF, kao i austrijska vlada.

Han je kazao da postoje mnogo pogrešna shvatanja o podršci.

"Građani Srbije, na primjer, vide Rusiju kao najvećeg donatora, ispred Kine i EU, ali realnost je da je Unija najveći donator. Samo je Austrija, zemlja iz koje dolazim, četiri puta više investirala u Srbiju nego Rusija. Slične brojke su i u trgovini", rekao je Han, prenosi Tanjug.

On je kazao da Rusija snabdijeva region energentima, ali da su zapadnobalkanske ekonomije integrisane u EU.

"EU je daleko najveći trgovinski partner regiona, i 70 odsto stranih direktnih investicija u Zapadni Balkan došle su iz EU, dok je udio Rusije svega pet odsto”, naglasio je on.

Govoreći o Crnoj Gori Han je ocijenio da povratak opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, podsjećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU.

Istakao je da to što je neka zemlja članica NATO nije garancija za dobijanje "zelenog svijetla" za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude treirana kao "sidro stabilnosti u regionu".

Han je podsetio da se reforme ne sprovode zarad EU, već da se radi o širem procesu modernizacije zemalja.

Vlade Zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građaja.

On je ukazao da EU pokušava da ostavri ekonomsku zajednicu na Zapadnom Balkanu, sa ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom delu Evrope.

"U poslednjih deset godina se udvostručio trgovinski obim svih zemalja regiona sa EU, ali ne i između zemalja. To mora da se promijeni", poručio je Han.

Tagovi:
Sve vijesti