"Očekujem vidljive rezultate u vladavini prava"

Autor:

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević saopštio je da očekuje veću efikasnost u radu i vidljivije rezultate u vladavini prava i da bez ikakvih kompromisa insistira na konkretnim rezultatima.

0
A- A A+
Aleksandar Drljević Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  „Preuzimanjem dužnosti glavnog pregovarača, bio sam svjestan da i mene i moj tim očekuje težak posao, ali i odlučan da mu se profesionalno i u potpunosti posvetim. Što se tiče konkretnih zadataka naš prvi i glavni posao je koordinacija rada pregovaračke strukture na ispunjavanju mjerila iz 23. i 24. poglavlja i komunikacija i koordinacija sa Evropskom komisijom (EK) i državama članicama”, rekao je Drljević Pobjedi, u prvom dužem intervjuu koji je dao po preuzimanju dužnosti.

On je kazao da je to jedan od najvećih izazova, ali da nema ni trunke sumnje da se taj posao može uspješno okončati, uz određene promjene u organizaciji i radu pregovaračke strukture.

Drljević je ocijenio da su formiranjem Kancelarije za evropske integracije u okviru Kabineta predsjednika Vlade, koordinacija pregovaračkog procesa, kao i odgovornost za sprovođenje preuzetih obaveza podignute na viši nivo, čime su dodatno osnažene.

„Na taj način smo, prije svega, poslali jasnu poruku da integracija Crne Gore u EU ostaje državni prioritet. Novi model će osigurati bolju koordinaciju rada, kako unutar same Vlade, tako i sa ostalim granama vlasti, ali i svim relevantnim društvenim akterima, i doprinijeti bržem i kvalitetnijem sprovođenju reformi, te boljim rezultatima na terenu koji će se odraziti na život i rad naših građana”, objasnio je Drljević.

On je rekao da očekuje veću efikasnost, posebno u oblasti vladavine prava.

“Iako postoje značajni rezultati na svim poljima, potrebno je još dosta posla kako bi efekti promjena bili vidljiviji. Ono što želim su konkretni rezultati i nastojaću da, zajedno s mojim timom i cijelom pregovaračkom strukturom, to i ostvarim. Tu neće biti nikakvih kompromisa“ – poručio je Drljević.

Drljević je kazao da je njegov moto rad prije svega.

“Rad, rad i samo rad. To je moj moto, to je ono što jeste obilježje ove Vlade i to je ono što je sada najpotrebnije u integracionom procesu. Konačno, to je i ono što javnost, s pravom, od nas očekuje”, dodao je Drljević.

On je saopštio da je kao diplomata tokom prethodnog perioda živio i radio u jednoj od država članica EU, Italiji, kao i da je osjetio šta znači evropski kvalitet života i da je to ono što želi za građane Crne Gore.

“Svjestan sam da treba još dosta rada, ali evropski standard življenja nije nedostižan cilj za nas. Ali da bismo dobili evropski kvalitet života najprije su nam potrebni evropski kvalitet rada i evropski učinci“, saopštio je Drljević.

Na pitanje da li se u narednih nekoliko godina stvari mogu promijeniti u dovoljnoj mjeri da do 2025. godine Crna Gora postane članica EU, Drljević je odgovorio da je Crna Gora sastavni dio Evrope.

“Kulturno, istorijski, geografski, uvijek smo pripadali evropskoj porodici naroda. Kroz pristupne pregovore mi potvrđujemo tu svoju pripadnost. U javnosti se puno spekuliše o godini pristupanja. Ja vjerujem da će Crna Gora biti spremna da do pomenutog datuma pristupi Uniji”, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, od brzine i kvaliteta reformi zavisi dinamika napredovanja svake od država regiona.

“U tom smislu, mi smo jasno zacrtali svoju dinamiku obaveza i uvjeren sam da i prije 2025. možemo postići unutrašnju spremnost za članstvo. Ostvarenim rezultatima Crna Gora se značajno izdvojila i predvodi region u pristupanju EU, ne samo po broju otvorenih poglavlja, nego i naučenim lekcijama i značajnim iskustvom iz novog modela vođenja pregovora”, zaključio je Drvljević.

Sve vijesti