Ovo je "Džerald Ford" - najskuplji brod na svijetu

Autor:

Nosač aviona američke Mornarice "Džerald Ford" je najsavremeniji nosač aviona u američkom arsenalu, a ujedno i najskuplji ratni brod na svijetu. Cena - sitnica - nešto više od 13 milijardi dolara.

3
A- A A+

"Džerald Ford" se trenutno nalazi u poslednjoj fazi testiranja, tokom koje će se ispraviti uočeni problemi poput određenih komponenti koje su oštećene tokom testiranja, kao i katapulti i čelične sajle za lansiranje i slijetanje aviona.

Izvor: Youtube/u2bheavenbound

Druga kuća za 2.600 mornara

"Džerald Ford" dugačak je 335 metara, a težak više od 100.000 tona. Prema zvaničnim podacima američke Mornarice, nosač aviona naoružan je sa četiri raketna sistema odbrane, dva radarski navođena topa kalibra 20 milimetara, kao i sa četiri mitraljeza kalibra 12,7 milimetara. Na brodu ima mjesta za više od 2.600 članova posade i 75 aviona.

Za njegov dalji razvoj određeno je još 120 miliona dolara, čime je premašena cijena koju je odredio američki Kongres za njegov razvoj od 12,9 milijardi dolara.

Noviteti na brodu su nove i naprednije dizalice za podizanje bombi na palubu nosača aviona, koje će, kako navodi Si-En-En (CNN), ubrzati proces kačenja bombi na avione.

Problemi oko elektromagnetnog katapulta za lansiranje aviona sa palube nastali su 2015. godine.

Ovogodišnji izveštaj Pentagona ukazuje na to da nosač aviona ima značajne probleme i sa radarom, zbog čega je osjetljiviji na napade i ograničen tokom rutinskih operacija.

Izvor: Youtube/Daily Aviation Archive


Od sitnijih problema, izvještaj ukazuje na manjak kabinskog prostora za posadu.

Nosač očekuje još jedno testiranje na moru sredinom jula, koje će se obaviti u cilju utvrđivanja spremnosti nosača aviona nakon redovnog servisa.

Torpedo "Posejdon": Putinov dron ubica (VIDEO)

Prije nego što bude postavljen na svoj prvi borbeni zadatak, nosač aviona će morati da prođe i kroz test koji će pokazati kako se nosi sa eksplozijama u neposrednoj blizini trupa broda.

Najnoviji nosač aviona može da se pohvali i time da je prvi novi dizajn ovakvog broda u poslednjih 40 godina.

Njegova prva operativna dejstva očekuju se 2020. godine.

Sve vijesti