Pred nama su dani kulture!

Tradicionalna manifestacija Podgoričko kulturno-umjetničko ljeto, koja će trajati više od dva mjeseca, počeće sjutra, sa ciljem da klasičnu muziku izvede na otvoren prostor i približi je svim građanima, saopšteno je iz Glavnog grada.

0
A- A A+
trg nezavisnosti podgorica grad fontana sunce Foto: MONDO/Nikoleta VukčevićSekretarka Sekreterijata za kulturu i sport u Glavnom gradu, Nela Savković Vukčević je kazala da će Podgoričko kulturno umjetničko ljeto početi koncertom dua, koji čine Miran Begić i Predrag Janković i orkestra Camereta Montenegrina, kao i izložbom fotografija Maje Đurić.

„Pred nama je 73 dana kulture i 42 dana programa. Čuvajući suštinu koncepta, raznovrsnost i kvalitet programa, kao i prisustvo umjetnika koji su veoma poznati, svaka nova uprava daje svoj pečat. Naš doprinos koji se prepoznaje jeste izlazak klasične muzike na otvoren prostor“, kazala je Savković Vukčević.

Ona je rekla da je namjera Sekreterijata da ponudi raznovrsan program visokog ukusa.

„Ovo i prethodno Podgoričko ljeto ostaće upamćeno po potenciranju klasične muzike, prilasku građana, predstavljanju kvaliteta, čime smo dali naš doprinos kulturi, u stilu i visokom ukusu“, istakla je Savković Vukčević na konferenciji za novinare u PR centru.

Istoričarka umjetnosti i fotografkinja, Maja Đurić, čija će izložba fotografija pod nazivom „Odraz“ biti otvorena sjutra u izložbenoj sali Javne ustanove (JU) Muzeji i galerije Podgorice, kazala je da će izložba biti priređena u dvije sale i da predstavlja zbir njenog rada u posljednje dvije decenije.

„Izloženi portreti predstavljaju album karaktera sa oko 50-ak portreta, uglavnom ljudi iz svijeta umjetnosti koji su objavljivani u raznim publikacijama, a nastali su tokom zadnjih 20 godina. Biće izloženi veliki formati portreta, na kojima se vidi kontrast grada i sela, portreti iz katuna Vratne itd.“, saopštila je Đurić.

Ona je kazala da će u drugom dijelu sale biti prikazan motiv refleksije.

„Ostali segmenti izložbe u drugim salama su rani radovi sa ogledalima, anđeli Boke i obnovljeni ciklus ,,Tišina“, sa nekim novim enformel motivima“, pojasnila je Đurić.

Ona je navela da je koncept izložbe uradio Luka Rakojević, dok je dizajn kataloga napravila Jovana Milović.

Član dua, Predrag Janković, kazao je da je da će pored crnogorskih etno tema, izvoditi i kompozicije svjetskih kompozitora.

„Ova kombinacija instrumenata, sa programom koji ćemo izvesti na Podgoričkom kulturno umjetničkom ljetu, zaista je jedna deficitarna pojava na muzičkoj sceni, kada je u pitanju klasična muzika, odnosno filmska“, ocijenio je Janković.

On je rekao da će njihov muzički dio, uz orkestar Camerata montenegrina, na sceni pratiti i plesni par.

„Izvodićemo obrade crnogorskih etno tema, poput „Još ne sviće rujna zora“, zatim pjesma kompozitora Nikole Hercigonja, sviraćemo i „Igru“ Bore Tamindžića. Aranžmane za repertoar radili smo moj kolega Nikola i ja, a na sceni će nam se priključiti i orkestar muzičke akademije Camerata montenegrina“, kazao je Janković.

Član dua, Miran Begić, saopštio je da će repertoar početi poznatom kompozicijom „Adagio“ i da, kako je rekao, kombinacija harmonike i violine stvara nevjerovatan spoj.

„Plesni par, koji će tango plesom doprinijeti vizuelno muzičkom utisku kompozicija u tango stilu, pokušaj je da se posao, kojim se bavimo predstavi široj publici i da ta publika prepozna prvenstveno svoje zadovoljstvo ali i kvalitet koji ćemo im priuštiti“, kazao je Begić.

On je pojasnio da su aranžmanima koje su radili, dodali i takozvane perkusije, u akustičnom obliku koje im, kako je dodao, daju poseban doprinos.

„Ova dva instrumenta se rijetko srijeću i rijetko se udružuju. Njihova kombinacija daje nevjerovatnu kombinaciju alikvota, koje se u nekom trenutku tako lijepo i tako logično prepliću“, pojasnio je Begić.

Sve vijesti