Rusija blokirala pola interneta, Rusi bijesni

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru Moskve, na protestu zbog smanjenja slobode korišćenja interneta.

0
A- A A+

Demonstracije su organizovane posle odluke vlasti da blokira neke djelove interneta u Rusiji, javlja AP. Ruske vlasti su ovog mjeseca počele da blokiraju popularnu aplikaciju za poruke Telegram, zbog odbijanja da preda ključeve šifara korisničkih prepiski.

Rusija blokirala Telegram

Telegram nije pristao da podijeli podatke, navodeći kao razlog zabrinutost za zaštitu privatnosti, i obećao je da će aplikacija nastaviti da radi, uprkos zabrani.

Pokušavajući da onemoguće funkcionisanje Telegrama, vlasti su blokirale neke servere čiji su vlasnici giganti Google i Amazon, što je pogodilo milione ruskih vebsajtova. Takođe, Rusija je blokirala i LinkedIn i još neke popularne servise, a na listi zabranjenih bi uskoro u potpunosti mogao da se nađe i Facebook, kao i sve mreže, aplikacije i servisi, koji ne skladište podatke ruskih korisnika u Rusiji, na serverima koje nadgledaju ruske kompanije.

O ovom problemu nedavno je pisao i popularni The Verge sajt, koji je tačno naveo šta je sve Rusija blokirala i koliko sajtova je „palo“ zbog nove zabrane korišćenja pojedinih internet usluga.


Tagovi:
Sve vijesti