Rađenović za javni toalet potrošio 270.000 eura?

Autor:

Specijalno tužilaštvo dopunilo je istragu protiv bivšeg predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom izgradnje šetališta i pratećih sadržaja.

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

  On je ponovo saslušavan u prostorijama Specijalnog tužilaštva gdje je doveden iz spuškog zatvora, piše Dan.

Između ostalog je saslušavan i na okolnosti kako je na izgradnju javnog toaleta potrošio čak 270.000 eura.

Prema saznanjima Dana, specijalno tužilaštvo je privelo kraju ovu istragu i može se očekivati podizanje optužnice.

Ranije je na iste okolnosti saslušavan i bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača. On je privođen u prostorije Specijalnog tužilaštva kako bi dodatno dao informacije o poslovima vezanim za izgradnju šetališta u Petrovcu. Tužilaštvo, kako tvrde, u ovom slučaju raspolaže velikim brojem dokaza, a među optuženima, pored Kuljače i Rađenovića, mogli bi se naći još neki bivši lokalni funkcioneri iz budvanske opštine.

Opština Budva je Specijalnom tužilaštvu prošle godine dostavila dokumentaciju o gradnji šetališta u Petrovcu, koje je koštalo 7.500.000 eura. Po prvobitnom projektu, ono ni do danas nije u potpunosti završeno. Za gornji sloj postavljanje tampona i betona, potrošene su 324.000, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija dato je 479.000 eura, dok je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000. Gradnja šetalište Petrovac trajala je praktično sedam godina i uvijek je bila u žiži interesovanja javnosti zbog potrošenih miliona. Šetalište je više koštalo i od gradnje platoa na Jazu, donjeg bulevara i brojnih zahtjevnijih infrastrukturnih objekata u toj opštini.

Bivša lokalna vlast najprije je nataj kapitalni infrastrukturni projekat planirala da potroše tri puta manje novca. Posao izgradnje šetališta i uređenja gradskog parka 2008. godine na tenderu je dobila nikšićka građevinska kompanija Udarnik. Gradnja je ugrubo završena do ljeta 2009. godine, ali tada i počinju problemi, jer Opština zapada u veliku finansijsku krizu zbog milionskih dugovanja. Prije tri i po godine ponovo raspisuju tender za završetak šetališta, na kome je preostalo da se postave kamene ploče. Prema zvaničnim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta bez popločavanja koštala je 6.063.286,45 eura, dok su radovi na popločavanju koštali dodatnih 1,45 miliona.

Kako se navodi u izvještaju izvedenih radova opštinskog sekretarijata, pripremni radovi na šetalištu koštali su 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Osim ovog projekta, specijalno tužilaštvo će provjeriti još nekoliko sumnjivih poslova sklopljenih u vrijeme dok su funkciju predsjednika opštine obavljali Kuljača i Rađenović.

Sve vijesti