Zvezdi i Partizanu opet oduzimaju bodove?

Autor:

FSS je ove sezone već jednom inovativno kaznio "večite", a posle svega viđenog u subotu na "Rajku Mitiću" moglo bi da se dogodi da crveno i crno-belima ponovo budu skinuti bodovi.

Zvezdi i Partizanu opet oduzimaju bodove? Foto: MONDO/Mario Milojević

Direktor Superlige, Vladimir Bulatović, poručio je da nema dilemu oko toga da li će biti elemenata za prijavu "večitih" Disciplinskoj komisiji FSS nakon svega što je viđeno na Stadionu "Rajko Mitić" u subotu predveče.

Dan kasnije, u razgovoru za "Alo", predsednik DK FSS, Žarko Stevanović, i sam je konstatovao da nakon svega što se dogodilo pre, za vreme i posle 157. "večitog derbija" između Crvene zvezde i Partizana ni sam nema dilemu da će se u četvrtak, na redovnom zasedanju ovog tela, razgovarati o kaznama.

Opet!

"U četvrtak je redovno zasedanje komisije, do tada mogu samo izneti lični utisak formiran na osnovu TV prenosa - bruka! Još jedna u seriji, koja baca senku ne samo na sport u Srbiji", rekao je Stevanović za "Alo".

"Subotnje scene potvrdile su da je to širok društveni problem. Svi napori Saveza su se, nažalost, pokazali bezuspešni. Mehanizmi kojima raspolažemo iscrpljeni su, a pomaka, eto, nema", konstatovao je i potom ponovio mnogo puta iznet stav, ne samo kada je on u pitanju, da problemom huligana mora da se pozabavi država, jer je i suviše ozbiljan da bi ga rešila fudbalska organizacija.

"To je, da se razumemo, moj lični stav".Fudbalski savez Srbije ove i prethodnih sezona kažnjavao je "večite" zbog incidenata koje su pravili njihovi najvatreniji navijače (ali i neke druge klubove iz Superlige), zatvarani su stadionu, zabranjivana gostovanja, izricane ozbiljne novčane kazne, ali to očigledno nije promenilo ništa kada su namere huligana u pitanju.

Pa, ni odnose Crvene zvezde i Partizana prema svojim najvatrenijim pristalicama.

Ove sezone, doduše zbog drugačijeg razloga, najvećim i najuticajnijim klubovima u Srbiji oduzeta su po dva boda čime je uveden novi alat u pokušaju da se ružne stvari u srpskom fudbalu, a ima ih, polako iskorene.

Izvor: MONDO portal/YouTubeStevanović napominje da pomenuta kazna iz sezone 2017/18 nije bila zbog "rata saopštenjima", već onoga što je u tim tekstovima nabijenim mržnjom pisalo.

"Ne, nisu kažnjeni zbog rata saopštenjima, kako su to mediji predstavili, već zbog klevete u njima. Jer, možete da objavite i hiljadu saopštenja, a da nikoga ne uvredite", rekao je Stevanović i potom potvrdio da, posle svega što je viđeno na 157. "večitom derbiju", ne bi trebalo nikoga da začudi ako DK FSS ponovo oduzme bodove crveno i crno-belima.

"Do sada nismo oduzimali bodove klubovima, a postoji mogućnost i takve kazne", predsednik Disciplinske komisije FSS, Žarko Stevanović za "Alo".

Izvor: YouTube/SuperligaStandardna tema u ovakvim situacijama, a nažalost sve su učestalije na takozvanoj "najvećoj utakmici srpskog fudbala", jeste i dugoročno zatvaranje tribina ili čak prekid takmičenja.

"Ako bismo tako postupili, onda bismo svi zajedno morali da se zapitamo: 'Zbog koga se igra?' Kažem, ovo je širok socijalni problem s kojim fudbalska organizacija ne može sama da se izbori", ponovio je Stevanović.

"Mnogo volim fudbal, živeo sam za to da odem na utakmicu, da se pohvalim da sam bio i jedva čekao sledeću, ali to vreme je prošlo. Sad mnogo mladih ljudi, fudbofila, ne želi da ide na utakmice jer strahuje od povrede. Stadionu su postali poligon za iživljavanje. I to, nažalost, isuviše dugo traje", dodao je na kraju razgovora i ponovio:

"Ne vidim da je učinjen dodatni napor da se problem reši. Stojimo u mestu".

Posle mučnih scena koje su obeležile i prethodni, 156. "večiti derbi" odigran u Humskoj, održan je panel na kom je prisustvovao i predstavnik UEFA, ministar Vanja Udovičić, predsednik OKS Božidar Maljković, visoki državni predstavnici iz policije i pravosuđa, čak i naš najbolji arbitar Milorad Mažić, ali se brzo pokazalo da ni javna rasprava o hroničnom problemu našeg društva sa huliganima neće sama po sebi promeniti ništa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sve vijesti