Moskva ima uslov za posetu Putina Hrvatskoj?

Autor:

Bez konkretnih rezultata posete ruski predsednik ne ide na put, piše hrvatski Večernji list.

0
A- A A+

Iako je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da u ovom trenutku nije poznato kada će novi-stari ruski predsednik Vladimi Putin posetiti Hrvatsku, na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitrović, zagrebački Večernji piše da će šef ruske države doći u Zagreb samo ako ima jako dobar razlog za to.

I to je, piše liste, ponajpre ekonomski kao što je izuzetno jačanje privrednih odnosa i ozbiljnije investicije.

" Bez konkretnih rezultata posete ruski predsednik ne ide na put", piše Večernji i dodaje, pozivajući se na svoja saznanja, da je na sastanku u Sočiju između ruskog predsednika i hrvatske kolegice izneseno da bi projekt finansiranja plinofikacije, koji Rusija gura, Putina sigurno doveo u Hrvatsku.

Rusi ljuti na Hrvate, Kolinda i dalje zove Putina

Za sada je bilo kakav scenarijo dolaska ruskog predsednika prilično dalek i nedefinisan, navodi list.
Ambasador Azimov o tome da bi Putin u Hrvatsku mogao stići pre kraja mandata Grabar-Kitarović, nakon čega se ponovno počelo nagađati o terminima dolaska iako ruski predsednik nije (još) ni prihvatio poziv hrvatske predsednice, a kamoli da se poseta počeo pripremati, može se promatrati kao znak dobre volje da se u ovoj situaciji, kada su odnosi nakon proterivanja diplomata uzdrmani, omekšaju i pokrenu u smeru ponovne normalizacije i nastavka saradnje, navodi Večernji.

Uostalom, dodaje, sam Azimov je rekao da on "vatrogasac" i da "želi da minimalizuje negativne efekte."

Treba videti hoće li ovakav pomirljiv ton Hrvatska tumačiti dvojako - kao ruku pomirenja ili pak kao slabost, piše list koji, kako navodi, saznaje da oni procesi koji su počeli pre epizode s proterivanjima diplomata, kao što je rešavanje pitanja zgrade veleposlanstva Rusije, idu dalje, navodi list.

S druge strane, piše dalje Večernji, ekonomski odnosi mogli bi biti bolji jer 30-postotni rast trgovinske razmene u 2017. u odnosu na godinu pre velikim je delom tek posledica rasta cene energenata.

Potom, dodaje, još uvek postoji problem zagonetnog pisma iz ruskog ministarstva energetike.

U pismu za koje ruska strana tvrdi da ga je poslala ministru Tomislavu Ćoriću u drugoj polovini prošle godine, kako su rekli, piše da je Rusija ponudila pomoć u finansiranju projekata plinofikacije.

Mesecima nakon toga još nije dobijen odgovor na ponudu.

Ministar energetike Tomislav Ćorić lani je rekao da Hrvatska nije dobila konkretne ponude.
"Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsednik Tramp i ruski predsednik Putin, to je malo verovatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasedanja G20 krajem ove godine", navodi Večernji.

Putina je u Hrvatsku pozvala predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a zbog toga se našla i na udaru dela javnosti i poslanika.

Kolinda na udaru zbog Putina!

Sve vijesti