Volite Beč, a volite i da pušite? Onda...

Autor:

... onda će vas ova vest obradovati!

0
A- A A+
Šenbrun, Beč Foto: MONDO/Predrag Vujić

Pušenjeu austrijskim restoranima i kafićima neće biti zabranjeno, odlučio je Donji dom parlamenta Austrije, uprkos peticiji više od pola miliona građana koji se tome protive.

"Sve do danas nijedna zemlja na svetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača", rekla je u raspravi poslanica opozicionih socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner.

Pročitajte: Beč, najbolji grad na svetu

Prethodna Vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a odvojene prostorije za pušače postanu nelegalne.

Međutim, desničarska Slobodarska partija (FPO) je opoziv te odluke postavila kao uslov za koalicioni sporazum o novoj vladi.

Ministarka zdravlja iz FPO Beate Hartinger-Klajn optužila je opoziciju za diskriminaciju pušača i osudila pokušaje njihove marginalizacije.

Pročitajte: Još jedna loša strana pušenja!

Austrijska lekarska komora i udruženje obolelih od raka pluća prikupili su 543.000 potpisa pa će parlament morati da ramotri novu odluku parlamenta.

Iako su konzervativne i desne stranke opozvale odluku o zabrani pušenja u restoranima i kafićima, povisili su granicu za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze maloletnici.

Tagovi:
Sve vijesti