Budvani se bore sa plimnim talasom

Autor:

U Budvi je u toku velika akcija odbrane budvanskog Starog grada od plimnog talasa.

Budvani se bore sa plimnim talasom Foto: MONDO/Mladen Stojović

Više od stotinu mještana, ugostitelja, pripadnika Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije, Vodovoda i Komunalnog preduzeća, pune vreće sa pijeskom koje postavljaju duž rive i unutar statogradskih ulica kako bi spriječili da voda uđe u kuće, prenosi portal Vijesti.

More kroz kanalizaciju prodire u kuće, a poplavljeni su lokali u prizemlju.

Ulice su pod vodom, a veliki talasi su preko Ričaradove glave prodrli na veliki trg ispred hotela "Avala".

Stanovnici i ugostitelji u Starom gradu dopremaju kamionima pijesak, kako bi spriječili da talasi koji su sve veći prodru.

Kritično je kod restorana "Jadran", kod Starog grada. Potok koji se uliva u more zatrpan je pijeskom, zbog čega nivo vode raste i prijeti da poplavi restoran.

Na licu mjesta su pripadnici Službe zaštite i spasavanja. Bager koji je angažovan da oslobodi ušće potoka u more, onesposobljen je, zbog čega su pozvane u pomoć i službe Komunalnog preduzeća.

Na teritoriji ulcinjske opštine pod vodom je više sela, a najkritičnije je u onima u blizini granice sa Albanijom, gdje mještani do kuća moraju čamcima.

Jak južni vjetar pogoršao je situaciju i na dijelu gdje se Bojana uliva u more, pa je voda prodrla i u restorane. Nivo Bojane raste.

Sela Anamaljskog područija, u dolini rijeke Bojane - Lisna, Bori, Fraskanjel i Štodra su pod vodom. Kompletno poljoprivredno zemljište je uništeno, a mještani strahuju da će im voda prodrijeti u kuće.

Do svojih domova stanovnici i Lisne i Bori mogu samo čamcima.

"Situacija je dosta kritična. Voda je došla, zakrčila je put, ljudi u selu ne mogu normalno komunicirati. U Bore je kompletno selo opkoljeno vodom", kazao je predsjednik Mjesne zajednice Baškimi Skender Tahiri.

Kritično je danas i na rijeci Bojani . Voda iz sata u sat raste i prodrla je u restorane. Putevi do kućica su poplavljeni, a jak južni vjetar dodatno otežava situaciju.

Sve vijesti