"Tužilaštvo da reaguje na falsifikovanje potpisa"

Autor:

Demokratska Crna Gora saopštila je danas da su na listama podrške predsjedničkim kandidatima falsifikovani potpisi velikog broja funkcionera i članova te stranke.

0
A- A A+
Aleksa Bečić Foto: MONDO/Demokratska Crna Gora

  Oni su pozvali nadležno tužilaštvo da hitno reaguje i procesuira počinioce tih zloupotreba i krivičnih djela.

Iz te stranke su kazali da je, nakon što online aplikacija obezbijedila mogućnost provjere potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, svakome postalo jasno ono što su Demokrate govorile godinama unazad.

"A to je da postojeći mehanizam zaštite od falsifikata u ovim slučajevima nije dovoljan. Tačnije, nema ga uopšte", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Demokratske Crne Gore, na stranu to šta o falsifikatorima govori činjenica da su potpise građana falsifikovali oni koji se bore da dođu na mjesto prvog čovjeka u državi i koji traže da im ti isti građani ukažu svoje povjerenje.

"Među epidemijom očiglednih falsifikata, koji moraju biti praćeni krivičnom prijavom, falsifikovan je i veliki broj potpisa funkcionerima i članovima Demokrata – kandidatima za poslanike i odbornike, predsjednicima i članovima opštinskih odbora i članovima Glavnog odbora (GO)", kaže se u saopštenju.

Tako je, kako se navodi, predsjedniku Opštinskog odbora Demokrata Plav, Marku Vukoviću, falsifikovan potpis podrške za predsjedničkog kandidata Vasilija Miličkovića, a članu GO Đorđiju Rašoviću u korist predsjedničkog kandidata Marka Milačića.

Prema riječima Demokrata, u korist Miličkovića falsifikani su i potpisi člana GO Velička Tomovića, kao i članova podgoričkog odbora te stranke, Ivane Bojović i Aleksandra Kneževića.

"Falsifikovani su potpisi funkcionera Demokrata i u korist Hazbije Kalača, predsjedničkog kandidata. To je urađeno na štetu Ersina Rastodera, odborničkog kandidata Demokrata u Petnjici", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, nažalost, spisak funkcionera i članova Demokrata koji prijavljuju falsifikate njihovih potpisa iz sata u sat sve duži.

Demokrate smatraju da se, nakon posljednjih dešavanja i otkrića, neizostavno nameće nekoliko pitanja.

"Zašto je ukinuta odredba o prikupljanju potpisa podrške pred članovima OIK-a? Jasno je – jer je to odgovaralo vladajućoj partiji. Zato što je takva odredba na prethodnim predsjedničkim izborima omogućila da imamo samo dva kandidata – jednog vlasti, jednog opozicije", naveli su iz te stranke.

Kako su kazali, Demokratska partija (DPS) je zbog toga bila u velikom problemu, pa na kraju čak i izgubila te izbore.

"Zašto se u obrascima za podršku predsjedničkih kandidata ne traži obavezno broj lične karte kao za podršku listama za parlamentarne i lokalne izbore? Kažu da je u Zakonu “slučajno” ostala riječ “ili” umjesto riječi “i”, pa za predsjedničke izbore broj lične karte nije obavezan", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su ocijenili da se na taj način želio obesmisliti čitav izborni proces predsjedničkih izbora "i razvodniti većinska podrška koju kandidat opozicije ima".

"Zašto je DPS-u cilj da bude što više kandidata i lista? Da iskreni opozicioni kandidati dobiju smiješna finansijska sredstva, jer se predizborni „kolač“ dijeli na jednake djelove", kaže se u saopštenju.

Osim toga, kako se navodi, na ovaj način će politički marginalci da zauzmu besplatan medijski prostor na javnim servisima, obesmisliće se sučeljavanja kandidata i zbuniće se i demotivisati opoziciono biračko tijelo.

Demokrate smatraju da je taj problem bilo moguće riješiti. »Sav posao bi završilo propisivanje nešto manjeg broja potpisa, ali na obrascima koji bi se ovjeravali kod notara. Vidjeli bi onda koliko bi bilo kandidata, koji zaista zavređuju podršku građana«.

"Pozivamo nadležno tužilaštvo da tragom informacija koje smo iznijeli bez odlaganja reaguje i procesuira počinioce ovih zloupotreba i krivičnih djela", poručili su iz te stranke.

Sve vijesti