Mej optužuje Rusiju za napad, Moskva odgovara!

Autor:

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je pred britanskim parlamentom da je za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Rusija.

0
A- A A+

Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije, javlja Rojters.

Mej naglašava da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.

Ona je takođe izjavila da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.

Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

Na ovu izjavu je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi  da su komentari britanske premijerke "cirkuska predstava", javlja Interfaks.

"To je cirkuska predstava u britanskom parlamentu", rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, javio je TASS.

Reagovao je i Vladimir Putin. Evo šta je rekao:

Oglasio se Putin: Šta kaže o trovanju špijuna

Ranije danas portparol britanske premijke rekao je da će Velika Britanija reagovati ukoliko se dokaže ko je odgovoran za napad na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u gradu Salsberiju u Engleskoj.

Komentar portparola usledio je nakon što je Mej predsedavala sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti Velike Britanije, na kojem se raspravljalo o tome kako odgovoriti na taj napad nervnim gasom.

"Mislim da je stav kabineta jasan - da je u pitanju istraga koja je u toku i da je važno da dozvolimo policiji da radi svoj posao. Ukoliko dođemo u poziciju da nekome pripišemo ovaj napad, onda ćemo to i uraditi, a Vlada će odgovoriti na odgovarajući način", rekao je portparol Mejove.

Horor: I Britanci otrovani nervnim agensom!

Šef protivterorističkog odseka londonske policije Mark Ruli rekao je da se napad na Skripalja i njegovu ćerku tretira kao pokušaj ubistva, i da su oni bili meta, a trenutno se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju.

Špijun kritično! Šta kaže Rusija o incidentu FOTO

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" .

Rad je u Parlamentu izjavila da su "ogromni resursi" usmereni na nalaženje odgovornih za trovanje Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije.

Sve vijesti