Ovo je novi "BMW X4" (FOTO, VIDEO)

Autor:

BMW nastavlja svoju X godinu novom generacijom popularnog krosovera

Četiri godine nakon prve generacije, stigao je novi "X4".

Na prvi pogled jasno je da se BMW odlučio da nastavi stazom koju je dobro utabao model iz 2014. Dakle, u pitanju je evolucija, izvedena na jedan veoma kvalitetan i rafiniran način.

Spolja gledano, najveća razlika je vidljiva u zadnjem delu, gde su zadnja svetla dobila potpuno nov izgled a izvedena u LED tehnologiji. Prednji farovi sada su dobili dvostruka šestougaona, takođe LED svetla.

Dizajn prednja maske zavisi od paketa opreme za koje se odlučite. U ponudi su xLine, M Sport, M Sport X. Osim "nosa", paketi se odlikuju i drugim osobenostima, kao što su felne (maksimalno 21 inč), vešanje i ukrasni elementi u kabini vozila. M paketi donose i posebni aerodinamični set, kao i poznati M multifunkcionalni volan.

Ako pogledamo na "papir", vidimo da je nov model porastao u svim dimenzijama – i to 8 centimetara u dužinu, skoro 4 u širinu, dok je za 5,5 cm više prostora između osovina. Jasno je da će od ovih promena najviše koristi imati putnici, koji ni u prvoj generaciji nisu imali problema s prostorom.

Ovo je novi "X4":

Kupci modela BMW X4 sada mogu da opremaju svoj model i preko sistema BMW Individual.

Očekivano, najveće promene su vidljive u tehnološkom "sektoru" – nov je info-zabavni sistem, "X4" je dobio unapređene sisteme za asistenciju vozaču, kao i nove funkcije BMW ConnectedDrive.

Ekran info-zabavnog sistema, dijagonale 10,25 inča, sada je "samostojeći", odnosno nije deo centralne konzole, kao kod prethodnog modela. Osim kontrola dodirom i pokretima ruke, sada je moguće glasom zadavati i slobodno formulisana uputstva, odnosno pričati s vozilom. Nov model je dobio i daleko napredniji "hed-ap" displej u boji.

Od bezbednosnih sistema, tu je napredni tempomat koji sadrži asistente za upravljanje, kontrolu kolovozne trake, za ostanak u kolovoznoj traci s aktivnom zaštitom od bočnih sudara, kao i upozorenje na ukrštanje sa saobraćajem.

Testirali smo i X4 prve generacije

Novi "Parking Assistant Plus" sadrži i funkcije Top View, Panorama View i 3D View. Daljinska 3D View funkcija omogućava vozačima mogućnost da uključe trodimenzionalnu sliku svog vozila s neposrednim okruženja na svom smartfonu. Opciono je moguće X4 pretvoriti u WiFi hotspot, a moguće je i bežično puniti kompatibilne telefone.

Kupci novog BMW X4 će moći da biraju između tri benzinska i četiri dizel motora. Liniju predvode dva modela iz BMW M Performance serije. Šestocilindarski benzinski motor pod haubom modela BMW X4 M40i donosi maksimalnu snagu od 360 ks, dok je za BMW X4 M40d pripremljen dizelaš od 326 ks.

Svi modeli, od osnovnog xLine paketa, usmeravaju snagu svog motora preko osmobrzinskog Steptronic menjača i BMW xDrive inteligentnog pogona na sva četiri točka.

Za kraj smo ostavili jednu lošu vest za sve ljubitelje ovog "sportski aktivnog kupea", kako ga BMW naziva. Prvi prodajni primerci novog modela stižu u Srbiju tek na jesen. Postoji mogućnost da ga premijerno vidimo na BG Car Show, a ta informacija nam još nije potvrđena.

Izvor: YouTube/BMW

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

https://youtu.be/AQNFVO8W1qI

Sve vijesti