Čiji je film "Bitka na Neretvi"?

Autor:

Ratnatni spektakl crnogorskog reditelja Veljka Bulajića gotovo pet decenija kasnije, predmet je spora. Čiji je film "Bitka na Neretvi"?

2
A- A A+Film "Bitka na Neretvi" snimljen je daleke 1969. godine i smatra se jednim od najskupljih filmskih projekata na Balkanu (i šire). Pominju se sume od 4,5 do čak 12 miliona dolara! Lično je Josip Broz Tito odobrio ovaj film, u čijem je finansiranju učestvovala cijela Jugoslavija (državna preduzeća su bili sponzori - što novčano, što logistički...), a bilo je angažovano čak 10.000 tadašnjih vojnika JNA (kao statisti).

Originalni plakat za film napravio je niko drugi do slavni Pablo Pikaso i za to tražio samo 12 flaša vina iz Jugoslavije.

Bulajić: Ideju za prvi film dala mi je majka

Film je imao ogromnu gledanost - samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svijetu. Bio je i nominovan za najprestižniju filmsku nagradu - Oskara (za najbolji film u kategoriji inostranih). Prije nekoliko godina, na festivalu u Moskvi, uvršten je u među DESET NAJZNAČAJNIJIH FILMOVA o Drugom svjetskom ratu.

Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, poput Ljubiše Samardžića, Bate Živojinovića, Borisa Dvornika... bili i slavni inostrani glumci Franko Nero, Sergej Bondarčuk, Jul Briner,Orson Vels, Oleg Vidov (koji je preminuo prošle godine)...

O ovom filmu već godinama traju polemike čiji je, zapravo, ovaj film. Ko polaže najviše prava na njega?

Posle partizanskih "vesterna" snima film o ljubavi
Kada uzmete uz obzir gore navedene podatke o tome ko ga je finansirao (cijela Jugoslavija) i da su vojnici iz cijele Jugoslavije učestvovali kao statisti... jasno je da je riječ o jugoslovenskom filmu i to je jedino ispravno.

Bura oko "vlasništva" nad filmom krenula je od reditelja - Veljka Bulajića, koji je 2013. ustvrdio kako je film vlasništvo Hrvatske jer je on jedini ugovor potpisao sa "Jadran filmom" iz Hrvatske.


Na te njegove tvrdnje ustalo je Sarajevo. Iz BiH je argumentovano odgovoreno da je Bulajić, sa tadašnjim "Bosna filmom" potpisao ugovor, a u njemu piše da je "Bosna film" glavni producent filma, a "Jadran film" je bio koproducent.

Prije nekoliko godina, Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo tužilo je Veljka Bulajića, režisera filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara", zbog neovlašćene prodaje prava na te filmove.

Ključna rečenica u tužbi bila je da je Filmski centar vlasnik imovinskih prava filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara", koja su nastala u produkciji preduzeća "Bosna film" i "Sutjeska film" i zatražio je od suda u Sarajevu da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima.

"Posjedujemo dokaze koji potvrđuju da je film 'Bitka na Neretvi' bosanskohercegovački. Tražimo od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje ovih naslova", poruka je bila iz Filmskog centra u Sarajevu.

Slovenija zatražila od Srbije da joj preda više od 300 umjetničkih djela, među kojima je i "Bitka na Neretvi".

Po kojem osnovu se sada Slovenija javila da polaže pravo na ovaj film - teško je objasniti. Oni kažu da u tom i još nekim ostvarenjima učestvovali i slovenački producenti, što je osnov za ovaj zahtjev(?!).

Zapravo, jedini krititerujum na koji se pozivaju Slovenci i polažu pravo na ovaj film, ali i još neka djela, jeste da je Slovenija na bilo koji način učestvovala u njihovom stvaranju ili da su autorui tih umjetničkih djela Slovenci.

Iz Srbije je Slovencima odgovoreno da su se kasno setili.

Tagovi:
Sve vijesti