Muzičko-poetsko rješavanje zagonetke u Baru

Autor:

Na zimskoj sceni Barskog ljetopisa večeras je predstavljeno najnovije stvaralaštvo Foruma mladih pisaca KIC-a iz Podgorice, zbornik “Rješenje zagonetke”.

Muzičko-poetsko rješavanje zagonetke u Baru Foto: MONDO

Sa radom grupe mladih darovitih autora publika se na početku večeri upoznala preko kratkog dokumentarnog filma “Put kroz lavirint” Nataše Perunović, koji prati put umjetničkog sazrijevanja i afirmacije pjesnika Foruma.

Zamišljeno kao multimedijalno veče, nastup je nastavljen kao muzičko-poetsko predstavljanje pjesnika Barbare Delać, Marka Stanojkovskog, Jelene Đurović i Nikole Ćoraca, uz muzičku pratnju gitarista Isidora Gajevića i Dženana Drekovića.  Na taj način predstavili su treći zbornik poezije i proze „Rješenje zagonetke“.

 “Ovo nije prvi put da nastupamo sa Dženanom i Isidorom, odnosno da našu poeziju izvodimo uz muzičku podlogu i ritam koji su joj oni zadavali. Nama se to svidjelo, a prema reakcijama publike na podgoričkom festivalu PAF i na Barskom ljetopisu, stekla sam utisak da je i publici” – kazala je pjesnikinja Barbara Delać. Ona je dodala da je to jedan od načina na koji žele da svoju poeziju približe publici, te da se nada da će njihova saradnja možda jednog dana dovesti do zajedničkog autorskog projekta.

“Naš rad sa pjesnicima Foruma započeo je spontano – iz druženja do ideje o kreativnoj saradnji. Sviđa nam se njihova poezija, savremeni jezički izraz koji je za nju karakterističan i teme kojima se bave, posebno one u kojima ima socijalnog angažmana i bunta, to je senzibilitet koji mi u muzici preferiramo” – objašnjava gitarista Dženan Dreković.

Knjiga koja je večeras pormovisana objavljena je u decembru 2017. godine u izdanju JU KIC “Budo Tomović” i donosi izbor iz najnovijeg stvaralaštva  12 autora: Luke Boljevića, Nikole Ćorca, Barbare Delać, Jelene Đurović, Nataše Gudelj, Anđele Matanović, Milene Radović, Jane Radičević, Marka Stanojkovskog, Nikoline Tomović, Marije Vesković  i Mirka Vukoslavovića. Urednica i recenzentkinja knjige je doc. dr Jelena Knežević, a likovna urednica Suzana Pajović.

FOTOGALERIJA:

Sve vijesti