Purišić: Nevini život se prerano ugasio

Autor:

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, naložio je da se ispitaju sva postupanja institucija koja pripadaju tom Vladinom resoru u vezi sa socijalnim statusom porodice preminule dvogodišnje djevojčice J.B. iz Podgorice.

1
A- A A+
Podgorica 1.jpg Foto: MONDO

 “Izražavam duboko žaljenje zbog smrti maloljetne djevojčice J.B. Nažalost, jedan nevini život se prerano ugasio”, naveo je Purišić u saopštenju.

On je kazao i da je Ministarstvo rada i socijalnogstaranja uputilo interventnu materijalnu pomoć porodici preminule djevojčiće, kako bi im makar malo olakšalo tešku situaciju.

Grupa građana je, zbog smrti dvogodišnje djevojčice, pripremila peticiju za smjenu Purišića.

Oni su naveli da ih je iznenadna smrt djevojčice duboko potresla, kao ljude, roditelje i građane.

“Usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke M.B., kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen. Za tu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje je tu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći”, navodi se u peticiji.

Oni su kazali da je M.B. sa tri kćerke mjesecima živjela u lošim uslovima, bez struje i vode, kao da je za hranu i pomoć zavisila od Banke hrane, dobre volje i donacija sugrađana. Cjelokupnu situaciju dodatno je otežavala i činjenica da je J.B. rođena sa dijabetesom i da se o njenom zdravlju moralo dodatno voditi računa.“To nažalost nije bilo moguće, jer porodica nije imala ni osnovne uslove za život, a tri mjeseca su čekali na rješenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste. Sramotno je da u 2018. godini dijete od dvije godine premine od posljedica dijabetesa. Nedopustivo je da u 2018. godini djeca u Crnoj Gori umiru od nemaštine i gladi”, navodi se u peticiji.

Oni su poručili da je država, koja mora da štiti građane, ozbiljno zakazala, kao i da je administracija Ministarstva odgovorna za tragičnu smrt djeteta.

“Mi, građani i građanke ove zemlje, ne smijemo ovo da dopustimo! Poražavajuća je činjenica da najmanje 90 odsto samohranih majki nije mogla da svoju djecu prehrani i obuče bez pomoći i donacija Banke hrane i sličnih organizacija. U svim tim slučajevima, sistem je ostao slijep za probleme najugroženijih i najranjivijih grupa – djece i samohranih roditelja bez socijalne zaštite”, kazali su inicijatori peticije.

Oni su dodali da država i Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraju da preuzmu odgovornost za nemar i konačno krenu da rade svoj posao. 

Sve vijesti