Napeto u Grčkoj: Stigao Erdogan, odmah nesuglasice

Autor:

Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u važnu dvodnevnu posjetu Grčkoj, prvu nekog predsjednika Turske za šest i po decenija, zvanično u cilju otopljavanja odnosa, ali je atmosfera napeta zbog njegove najave o čemu bi razgovarao.

0
A- A A+

Erdogan je rekao da treba "dopuniti" i "osvježiti" međunarodni mirovni Sporazum iz Lozane iz 1923. godine kojim je posle Prvog svjetskog rata utvrđena granica Grčke i Turske i kojim su riješena druga važna pitanja.

Erdoganov prvi sastanak tokom posjete Grčkoj, s njenim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je prenosila televizija, pokazao je napetost među njima.

Erdogan je tvrdio da treba "osavremeniti" Sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u severnoj Grčkoj, koju namerava da sjutra posjeti.

Taj sporazum je utvrdio i pravni status muslimanske manjine koju Grčka priznaje samo kao vjersku, dok je Turska smatra nacionalnom turskom manjinom.

Pavlopulos je međutim odgovorio da Sporazum iz Lozane "ne treba ni revidirati, niti dopunjavati".

Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Canakopulos je ocijenio u saopštenju da izjava Erdogana "izaziva duboku zabrinutost i ozbiljna pitanja" i poručio da "Vlada i njen predsjednik žele da ta posjeta bude osnova izgradnje mostova, a ne podizanja zidova".

Poštovanje Sporazuma iz Lozane je "isključiva osnova o kojoj se ne može pregovarati, za poštenu saradnju koju dvije zemlje mogu izgraditi", ukazao je Canakopulos. "Izjave o njegovoj reviziji ne doprinose atmosferi koju pokušavamo da izgradimo u našim odnosima, i u regionu", naglasio je.

Erdogan je prethodno dva puta posjetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Erdogan će se danas sastati i s premijerom Aleksisom Ciprasom, a razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom.

Teme razgovora su i izbjeglička kriza i regionalna pitanja.

Jedan od problema u odnosima Atine i Ankare o kojima će se razgovarati danas, kako je pred posjetu Erdogan najavio, jeste slučaj osam turskih oficira i vojnika koji su posle lanjskog pokušaja puča prebegli u Grčku. Atina je odbila zahtjev Ankare za njihovo izručenje, uz obrazloženje da im se u Turskoj neće suditi pošteno.

To je razgnijevilo Erdogana koji je uoči posete, u sredu rekao da je pravosuđe Turske "najbolje u Evropi" i da je Grčka trebalo da odmah vrati turske oficire i vojnike, a ne da se u to miješa grčki sud razmatrajući njihove slučajeve.

"Ako to prepustite pravosuđu, neće biti rezultata", rekao jeErdogan u intervjuu grčkoj RTV stanici SKAI veče uoči posjete.

Agencija AP primećuje da je među zemljama EU, pored Grčke, samo još Poljska pozvala Erdogana u posjetu posle pokušaja puča u Turskoj polovinom 2016. i širokih, masovnih i nasilnih mjera Erdoganove vlasti preduzetih potom.

Istorijska napetost u odnosima Grčke i Turske koje su u samo poslednjih 40 godina triput bile na ivici rata, plod je neprekidnog teritorijalnog spora na Egejskom moru, položaja muslimanske manjine u Grčkoj i pola vijeka turske okupacije sjevera Kipra.

Tagovi:
Sve vijesti