Zbog predoziranja 20 preminulih

Autor:

Direktor NVO "4 lajf" Saša Mijović kazao je da se u proteklih godinu i po predoziralo i od posljedica drogiranja preminulo 20 osoba, a postoji bojazan i da je u Crnoj Gori broj zavisnika porastao na preko 15.000.

0
A- A A+

  Mijović za Dan kaže da se na kraju ove godine susrijeću sa velikim problemima, jer je pod znakom pitanja rad nevladinih organizacija, koje svakodnevno brinu o zavisnicima, njihovom zdravlju i pružaju im socijalnu podršku.

On ističe da Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije uvrstilo stavku za finansijsku pomoć servisima koji pomažu zavisnicima niti je prihvatilo sektorsku analizu za projekat.

"Svakodnevno imamo nove slučajeve, djecu i mlade dovode roditelji i traže pomoć zbog konzumiranja marihuane i sintetičkih droga. Plašim se da je znatno uvećan broj osoba koje su zavisne od opojnih droga i da bi novo istraživanje pokazalo da se drogiralo preko 15.000 građana. Na drugoj strani, nemamo adekvatnu pomoć nadležnih institucija i reakciju zbog problema koji su gomilaju svake godine. Osobe koje su se predozirale bile su zavisnici od heroina i sintetičkih droga, tako da im je pomoć bila neophodna. Veliki broj zavisnika koji nam se obraćaju ostaće bez pomoći, jer nećemo biti u mogućnosti da održimo servise. Strategijom je predviđeno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedi resocijalizaciju i rehabilitaciju zavisnika, ali od toga nema ništa. Nemam povratne informacije iz tog resora hoće li biti opredijeljena sredstva za ovu ugroženu grupu", kaže Mijović.

Sve vijesti