"Ko hoće u EU, ne može na dvije stolice"

Autor:

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan, Hojt Brajan Ji, izjavio je danas u Beogradu da "zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dvije strane"

2
A- A A+

Pod dvije strane američki dilomata je mislio na SAD/EU i Rusiju.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjedjeti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji ;na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo danas u beogradskom hotelu Metropol.

Izvor: Tanjug

"Zapadni Balkan neće dostići EU ni za 30 godina"

Povišen ton

Ovo je neuobičajeno direktna poruka iz Vašingtona Beogradu, jer se u dosadašnjim obraćanjima u javnosti diplomatski govorilo da SAD u EU nemaju problem sa dobrim odnosima Srbije i Rusije, dogod je Srbija "na evropskom putu", a najviši ton dosad bio je povodom srpskog (ne)uvođenja sankcija Rusiji kada je to učinila EU.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da države treba da se opredijele za stranu "ma koliko to bilo teško".

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije.

"Bitno je fokusirati se jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena, i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerješeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

Sve vijesti