Montenegro Airlines uplatio jednu ratu

Autor:

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA) uplatio je Trezoru 95,5 hiljada eura na ime prve rate Vladine pozajmice vrijedne 2,3 miliona eura, ali ne i drugu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

0
A- A A+
montenegro airlines Foto: screenshot/YouTube

  Predstavnici Ministarstva kazali su Vijestima da je zbog toga taj Vladin resor u stalnoj komunikaciji sa MA, kako bi ubrzali plaćanje druge rate pozajmice, koju je toj kompaniji Vlada odobrila prije tri mjeseca.

Vlada je prije nešto više od tri mjeseca iz budžeta platila dug MA od 2,29 miliona eura Hipotekarnoj banci, za koji je ranije država bila žirant.

Ugovorom sa aviokompanijom predviđeno je da se taj dug vrati u 24 mjesečne rate, od 1. septembra ove godine.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pokazao je ranije medijima odluke kojim je Vlada 21. septembra omogućila MA novu državnu pomoć od 2,34 miliona eura, samo tri mjeseca nakon prethodne.

Sporna državna pomoć obezbijeđena je tako što su Aerodromi Crne Gore svoj profit od 2,37 miliona eura založili kao depozit u Hipotekarnoj banci koji je bio keš garancija za kredit MA. Taj kredit dat je na rok od sedam mjeseci uz efektivnu kamatnu stopu od 1,86 odsto.

Sve vijesti