POBJEDA: Neprikosnovena kancelarka! (VIDEO, FOTO)

Autor:

Kancelar Angela Merkel i njeni demohrišćani pobijedili su danas na saveznim njemačkim izborima sa osvojenih najmanje 33,5 odsto glasova. AfD na velika vrata ulazi u Bundestag.

0
A- A A+

Njemački mediji su prenijeli prve nezvanične i nepotpune prognoze, na osnovu izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ovim su potvrđena i istraživanja javnog mnjenja i političke procjene analitičara koji su Merkelovoj predvidjeli i četvrti kancelarski mandat, a neki od njih i mogućnost da u ''kancelarskoj fotelji'' ostane duže čak i od svog nekadašnjeg ''političkog oca'' kancelara ''rekordera'', Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Njemačkom.

Druga po snazi politička partija je Socijaldemokratska stranka (SPD) sa osvojenih 21 odsto glasova, dok je treća, kao što su se mnogi i pribojavali, ''Alternativa za Njemačku'' (AfD) (13 odsto) politička partija desničara i evroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbjeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rešenju finansijske krize.

U njemačkom Bundestagu će u novom 19. posleratnom sazivu biti, još i poslanika partije Levica, nasljednice nekadašnjih istočno njemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko 9 odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspio da vrati u parlament.

Kako se navodi, u ovom odnosu snaga Merkelova će ostati kancelarka, ali pitanje je u kojoj koaliciji. Ipak, mediji prenose da su demohrišćani Angele Merkel osvojili znatno manje glasova nego što je očekivano, dok SPD ima najgori rezultat u istoriji.


U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dvije koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni), piše "Dojče vele".

I Njemačka Socijaldemokratska partija  je, međutim, objavila nakon izbornih rezultata da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživjela istorijski poraz.

"Dobili smo jasan mandat od birača da idemo u opoziciju", rekla je jedna od zvaničnica stranke Manuela Švezig, za televiziju ZDF, prenosi AFP.

"Za nas se velika koalicija (sa konzervativcima) završava danas", rekla je ona.

Njemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promijeniti zemlju".

"Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Njemačkoj, prenosi AFP.

Pošto su socijaldemokrate, koji su dosad sa demohrišćanima činili vladajuću "veliku koaliciju", već najavile da odlaze u opoziciju, opcija da Merkelova formira vladu, prema ocjenama analitičara, sužena je na takozvanu "Jamajka koaliciju".

Ta varijanta, nazvana je po bojama stranaka koje bi je činile - crna (demohrišćani), žuta (liberali) i zelena, a koje odgovaraju bojama zastave Jamajke.

Dosad je takva koalicija nije testirana na nacionalnom nivou u Njemačkoj, i mnogi je već sada smatraju nestabilnom, zbog surevnjivosti liberala i zelenih.

Mogućnost koalicije sa AfD sve druge parlamentarne stranke su unapred odbacile.

Sve vijesti