EU: Do 2019. bez novih članica sa Balkana

Autor:

Niti jedna zemlja sa Balkana neće ispuniti uslove za prijem u EU do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, kaže njen predsednik.

0
A- A A+

Posle 2019. godine, kada počinje mandat nove komisije, prijem će biti "prema uspehu", odnosno "svaka nova članica morati da prethodno da uvreži delovanje pravne države i vrednosti EU", izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu i istakao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica".

Još jedno tapšanje: Mogerini i Han pisali regionu

Ali, kako je naveo, "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

"A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrednosti EU budu ispoštovane", predočio je Junker i naglasio da je "to apsolutni prioritet".

On je stavio do znanja da "to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU".

Mekalister: Kraj pregovora - sporazum s Kosovom

Kako je obrazložio, Turska se "već izvesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU".

"Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smeju biti zatvarani", upozorio je Junker.

Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode "naše i ne samo naše novinare" i da "prestanu da vređaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima".

"Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svesno vređaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspeh u pregovorima o članstvu", rekao je Junker.

"Mi, s naše strane", kako je dodao, "i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrednosti žele da rade s nama".

Sve vijesti