Ubediće vas da ste mentalno poremećeni... (VIDEO)

Jeste li spremni da se upustite u mračan i psihotičan svet šizofrene ratnice, koja se kroz suočavanje s unutrašnjim strahovima i zagrobnim demonima trudi da živa izađe iz Pakla Vikinga?

Ubediće vas da ste mentalno poremećeni... (VIDEO) Foto: Promo/Hellblade: Senuas Sacrifice

Tumarajući kroz sopstvene iluzije čla sam poznati šapat: „Kad tama progovori, sve se menja, pretvara dom u nepoznato prostranstvo i sve naše voljene u potpune strance. Izgnanstvo ima smisla samo onda kad shvatiš da, zapravo, nikad nisi ni bila kod kuće, na svom“.

Iluzije, mračna šaputanja i demonski signali deo su video igre, Hellblade: Senua's Sacrifice, u kojoj su tama i crnilo metafora za mentalnu bolest. To je jasno iz načina na koji se igra reklamira. Igra je napravljena s ciljem da ispriča priče o mentalnim bolestima, ali i da pokrene priče o mentalnim oboljenjima. Njena poruka prevazilazi gejmplej i svet koji kreira, a na igračima je da dalje "pronose" glas o ovim stvarima, koji sve više tište mnoga društva širom sveta...

Senua, junakinja priče, je psihotična ratnica kojoj je šizofrenija samo jedna od dijagnoza s kojima se susreće, objašnja Motherboard. Ona je na putu oslobađanja duše svog preminulog ljubavnika, na kojem prolazi kroz Pakao Vikinga i suočava se sa vlastitim demonima, kao i hororom zagrobnog života. Upravo deo koji se tiče njenih unutrašnjih demona je najbolje razrađen i najstravičniji deo igre, na kojem se zasniva sve ostalo.

U igri su prisutni elementi nordijske i keltske mitologije, ali je pažnja stavljena na protagonistkinju, ratnicu Senuu, i njeno psihološko stanje. Iza ovog naslova stoji studio Ninja Theory, poznat po igrama DmC: Devil May Cry, Heavenly Sword, koji je tokom rada sarađivao sa doktorima neurolozima, kako bi što vernije i realnije prikazali stanje uma.

Vrlo zanimljiva stvar je sistem kažnjavanja, koji će igračima, ako konstantno ginu na jednom istom mestu obrisati fajlove, koji beleže napredak u igri. Kao razlog za ovako nešto je verovatno želja razvojnog tima da igračima omogući da bolje razmisle i pripaze na svoje postupke. Ipak, ovo se može biti dosta surovo, pogotovu za ljude koji imaju jako malo vremena da sednu za računare i odigraju bilo šta nakon škole ili posla.

Play! Zine navodi da je na mapiranju lica glavne junakinje radio domaći studio 3Lateral iz Novog Sada. Korisnici koji su već imali priliku da iskuse ovaj naslov dali su veoma pozitivne ocene, i oduševljeni su pričom i borbenim sistemom. Grafički, igra izgleda impresivno, što je prikazano u kroz nekoliko video zapisa, stoga i zahteva jak hardver za pokretanje.

Hellblade: Senua’s Sacrifice je dostupan za PC i PlayStation 4 po ceni od 30 evra.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Izvor: Ninja Theory.

Sve vijesti