Wall Street Journal: Sledeća kriza - Balkan?

Veoma je vjerovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira Wall Street Journal, zabrinut da bi, ukoliko do toga dođe, EU mogla da bude uzdrmana iz temelja.

0
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra vjerovatnim da bi "Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica".

List navodi da se Rusija i Turska smatraju "ključnim akterima" u tom dijelu Evrope i "glavnim uzrocima potencijalnih kriza".

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, WSJ i dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da "anektira djelove Bosne naseljene Srbima", a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da "anektira Kosovo na ist način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni".

UPOZORENJE IZ SAD: Balkan ponovo vri!

Ipak, list priznaje da je malo vjerovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, "bilo teško za te dvije zemlje da se dogovore oko novih granica".

U nastavku list upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je "na papiru" članica NATO.

Njemačka ima "Maršalov plan" za Balkan, evo i kakav

Istovremeno, WSJ konstatuje i da bi "svaka balkanska zemlja radije bila dio EU, nego saveznica Rusije ili Turske".

"Bombardovanje YU pokazalo da NATO izmišlja krize"

Tagovi:
Sve vijesti