Predstavljena ekološka oznaka Zeleni ključ

Autor:

Međunarodni program ekološke oznake Zeleni ključ /Green Key/, koji je predstavljen danas u Podgorici, predstavlja garanciju gostima da, ukoliko se odluče da koriste objekte sa tom oznakom, pomažu u očuvanju životne sredine.

Predstavljena ekološka oznaka Zeleni ključ Foto: MONDO/Dragana Todorović

Projekat Zeleni ključ predstavljen je u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, nevladine organizacije (NVO) Ekom i Privredne komore (PKCG).

Direktor projekta Finn Bolding Thomsen, kazao je da je kriterijume za sertifikat Zeleni ključ propisala Fondacija za ekološku edukaciju (FEE).

Sertifikat predstavlja garanciju gostima da, ukoliko se odluče da koriste objekte sa ovom oznakom pomažu u očuvanju životne sredine. Fondacija za ekološku edukaciju propisuje više od 100 kriterijuma koji su grupisani u 13 kategorija, kao što su energija, uključenost osoblja, informisanost gostiju, tretiranje vode, zelene površine i ekološke aktivnosti”, rekao je Thomsen.

Iz Ministarstva je saopšteno da je oznaka Zeleni ključ dodjeljuje turističkim objektima, odnosno hotelima i hostelima, restoranima, privatnom smještaju, kongresnim centrima i atrakcijama i najrasprostranjenija je internacionalna ekološka oznaka, dodijeljena za preko 2,6 hiljada hotela i drugih objekata u 55 zemalja.

Thomsen je naveo da se objekti iz svih turističkih kategorija mogu prijaviti i ući u proceduru za dobijanje oznake, koja je standardizovana i obuhvata popunjavanje aplikacije i dokumentacije, kao i procjenu stručnog žirija koji donosi odluku da li je određeni objekat ispunio kriterijume za oznaku.

Thomsen je naveo da ispunjavanje uslova i dobijanje oznake Zeleni ključ pomaže održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine, ali i smanjenju operativnih troškova turističkog objekta, te da očekuje da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj takve oznake.

Direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, naveo je da je taj program veoma značajan za Crnu Goru kao turističku destinaciju, imajući u vidu da su turisti sve više svjesni značaja očuvanja životne sredine i da na svom putovanju žele da ostvare što manji uticaj na prirodu i klimatske promjene.

Operator programa Zeleni ključ za Crnu Goru je NVO Ekom, a na sajtu www.greenkey.global može se pronaći više informacija o programu kao i detaljna lista kriterijuma i procedura za dobijanje oznake.