Kako da trgujete putem interneta iz Crne Gore FOTO

Autor:

U današnje vrijeme, internet trgovina uzima sve više maha, a kako ne biste zaostajali na tom polju, Mondo je za vas spremio vodič u kojem ćete saznati sve potrebne informacije u vezi sa trgovinom putem interneta.

Kako da trgujete putem interneta iz Crne Gore FOTO Foto: MONDO portal/Kaspersky Lab

Činjenica je da se na specijalizovanim internet prodavnicama mogu pronaći proizvodi od igle do lokomotive, i to po najčešće znatno nižim cijenama nego u Crnoj Gori. Ovaj vid trgovine umnogome olakšava proces pronalaženja željenog proizvoda, što zbog postojanja naprednih filtera za pretraživanje, što zbog činjenice da sve to možete raditi iz udobnosti vašeg doma. 

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate, i samo par koraka koji vas dijele od vaše prve uspješne trgovine putem interneta.

OTVARANJE RAČUNA U BANCI

Prvi uslov za ovaj način trgovine jeste otvaranje računa u banci, i u okviru njega kreditne kartice koju ćete koristiti u ovu svrhu. Najčešća praksa je otvaranje VISA ILI MASTER CARD DEBITNE KARTICE. Ukoliko pak već posjedujete kreditnu karticu, zbog sigurnosnih razloga, uvijek se preporučje da za internet trgovinu imate posebnu kreditnu karticu na koju ćete po potrebi uplaćivati novac neposredno prije same kupovine. Takođe, u zavinosti od izbora paketa usluga vaše banke, možete koristiti i prednosti elektronskog bankarstva, te na taj način jednostavno izvršiti transfer novca na vašu karticu koju ćete koristiti za internet trgovinu.

KREIRANJE PAYPAL NALOGA

Jedan od najpopularnijih servisa na svijetu, PayPal, neizostavan je kada je u pitanju trgovina putem interneta. PayPal je servis koji garantuje sigurnost novčane transakcije, i ukoliko nešto nije u redu sa vašom narudžbinom, upravo PayPal garantuje povraćaj novca na vaš račun. Takođe, valjalo bi da znate da internet prodavnice sa najvišom reputacijom koriste upravo ovaj servis, pa stoga vrlo lako možete prepoznati koja je prodavnica pouzdana, a koja nije, jednostavnom provjerom da li je u načinima plaćanja pobrojan i ovaj servis.

PayPal nalog ćete kreirati odlaskom na zvanični sajt, i u gornjem desnom uglu kliknuti na taster SIGN UP. Nakon što ispunite tražene podatke (država, email, šifra) kliknite CONTINUE, i bićete preusmjereni na sledeću stranicu, gdje ćete unijeti detaljne podatke (ime, prezime, datum rođenja, država, adresa, grad, poštanski broj i telefonski broj). Nakon što potvrdite da prihvatate uslove korišćenja, i ponovo kliknete CONTINUE, bićete preusmjereni na sledeću stranicu gdje je potrebno da unesete podatke sa vaše bankovne kartice koju namjeravate koristiti prilikom trgovine (vrsta kartice, broj kartice bez razmaka, datum isticanja kartice, trocifreni CSC broj koji se nalazi na poleđini vaše kartice). Takođe, ne zaboravite da provjerite prijemno sanduče vašeg email-a, kako biste potvrdili kreiranje PayPal naloga.

Nakon što ispunite ovaj korak, možete odraditi verifikaciju kartice, kako biste podigli limit za trgovinu koji je automatski postavljen na vaš nalog. Verifikaciju ćete odraditi tako što ćete posjetiti sekciju vašeg naloga koja se odnosi na račun, i kliknuti na VERIFY. Za ovaj korak je neophodno da na kartici imate nešto novca (ne više od 3 eura) koje će PayPal u ovu svrhu da „skine“ sa vašeg računa, međutim, nakon uspješne verifikacije novac će poslije nekoliko dana biti vraćen na vaš račun. Sama verifikacija se izvršava tako što četvorocifreni broj koji će se pojaviti u podacima vaše prve PayPal transakcije unesete u traženo polje na PayPal sajtu. Ukoliko primate SMS obavještenja, ovaj kod ćete dobiti SMS porukom. Drugi način da dođete do traženog koda jeste da u vašoj banci zatražite listing novčanih transakcija, na kojem ćete lako pronaći traženi četvorocifreni broj.

Sada ste spremni za sigurnu online trgovinu. Prilikom kreiranja naloga na sajtu sa kojeg želite obaviti kupovinu, potrebno je samo kao način plaćanja odabrati PayPal, i ulogovati se koristeći vaš mejl i šifru koju ste postavili prilikom kreiranja PayPal naloga.

*Napominjemo da usluga primanja novca putem Paypal servisa još uvijek nije dostupna u Crnoj Gori, međutim, ukoliko je u pitanju refundacija troškova, novac će bez problema biti vraćen na vaš račun u banci kroz nekoliko dana.

OTVARANJA EBAY NALOGA

Jedna od najpopularnijih online prodavnica je svakako eBay, a kreiranje naloga je vrlo jednostavno. Potrebno je da posjetite zvaničnu internet stranicu, i u gornjem lijevom uglu kliknete na REGISTER. Slično kao i sa otvaranjem PayPal naloga, unesite tražene podatke, a u opcijama računa ćete pronaći i opciju da povežete vaš eBay nalog sa PayPal nalogom. Nakon toga, možete uživati u korišćenju najpopularnijeg servisa za online trgovinu.

Ukoliko pošiljka koju ste naručili uključuje i broj za praćenje, status vaše pošiljke možete pratiti na internet stranici 17track, ili na zvaničnoj internet stranici Pošte Crne Gore.

Prilikom naručivanja proizvoda sa interneta, ukoliko želite da izbjegnete dodatne troškove (carina, PDV, špedicija) vodite računa da ukupna vrijednost naručenog proizvoda sa poštarinom ne iznosi više od 150 eura.

Kada pošiljka stigne na vašu adresu, budite spremni da prilikom preuzimanja platite 1 euro, koliko iznose troškovi carinskog pregleda. Ukoliko je pošiljka većih dimenzija, odnosno veće težine, troškovi carinskog pregleda mogu iznositi i 4 eura. Međutim, ukoliko odaberete opciju brze pošte, poput DHL-a, za kurirske usluge moraćete izvojiti 5 eura, odnosno 7 eura za FEDEX.

Ukoliko vrijednost pošiljke (uključujući i poštanske troškove) iznosi više od 150 eura, u skladu sa zakonom, moraćete platiti i usluge špedicije, koje variraju u zavisnosti od špediterske firme, ali u prosjeku iznose oko 30 eura. Dodatno ćete morati platiti i carinski dug i PDV, pa se dodatni troškovi izračunavaju na sledeći način:

((Vrijednost pošiljke + poštarina) * carinska stopa) * PDV) + troškovi špedicije

Na kraju, preporučujemo vam nekoliko popularnih sajtova na kojima možete pronaći kvalitetne proizvode po relativno niskim cijenama:

http://www.ebay.com/

https://www.aliexpress.com/

http://www.gearbest.com/

http://www.mastersintime.com/

https://www.orofashion.it/en/

http://www.sportsdirect.com/

http://www.asos.com/

Sve vijesti