3 minuta i 15 sekundi!

Autor:

"Bili" je u poslednju četvrtinu eliminacione utakmice sa CSKA ušao bez koša iz igre i sa tri izgubljene lopte. A, onda je promijenio istoriju oba kluba, kao i Evrolige.

Vasilis Spanulis ušao je u poslednju četvrtinu polufinala Fajnal fora Evrolige bez ubačenog koša iz igre.

Do četiri poena u prve tri četvrtine stigao je sa linije slobodnih bacanja, a na tom putu zadovoljio je sopstvene standarde samo u smislu asistencija - imao ih je pet.

Doduše i tri izgubljene lopte.

Pritom, Olimpijakos je gubio 78:82 na ulasku u četvrtu četvrtinu i djelovalo je da će zvanični šampion Evrope, CSKA iz Moskve, uspjeti da opravda ulogu favorita i plasira se u nedjeljno finale.

Ali…

Da je i dalje jedan od najboljih košarkaša koje je Evroliga vidjela, a Evropa imala, popularni "Bili" pokazao je kada je bilo najpotrebnije, kada se lopta naglo ugrijala, dobila "plikove" i udubljenja, počela da nekontrolisano da odskače, kliza iz ruku, na trenutke bude lakša, pa teža, i tako sve do poslednje sirene koja je ozvaničila novi "skalp" Olimpijakosa predvođenog neumornim Spanulisom.

Ovaj majstor košarke ubacio je deset poena, uz asistenciju, u poslednjoj četvrtini utakmice u "Sinan Erdem" dvorani u Istanbulu, praktično sam kreirajući seriju kojom je srušen branilac trofeja.Od 4:30, do 1:15 pre kraja utakmice, Spanulis je učestvovao u svih devet poena kojima je Olimpijakos rezultat 67:69 pretvorio u prednost od 76:73, koju je potom uspio da odbrani u napetoj penal završnici.Za tri minuta i 15 sekundi igre kada se lomila utakmica, "Kill Bill" je ubacio sedam poena i zabilježio asistenciju Kemu Birču za alej-ap zakucavanje i potpun lom samopouzdanja u protivničkim redovima.

Čovjek koji je Evroligu osvajao tri puta, 2009. sa Panatinaikosom, a 2012. i 2013. sa Olimpijakosom, mučio se cijele sezone, prosjekom od 11,8 poena uz procenat šuta za tri poena od 28,2 odsto i četiri izgubljene lopte u prosjeku, logično, nije izabran ni u prvu, ni u drugu petorku sezone, ali je ponovo bio najbolji kada je bilo najpotrebnije.

Ovaj 34-godišnji Grk rodom iz Larise, sa jednom skromnom NBA sezonom u karijeri, naglo je podigao formu i samopouzdanje u pet mečeva četvrtfinalne serije sa Anadolu Efesom, pomogašvi svom timu da 1:2 u seriji pretvori u novi plasman na Fajnal for, a onda…

...djeluje da je sve nekako bila stvar rutine za igrača kojem nije utakmica, već nepuna četvrtina potrebna da pređe put od "pokojnika do pukovnika".

Tagovi:
Sve vijesti