Mitovi fitnesa: Vježbe za brazilsku zadnjicu

Autor:

Instruktor u Soko Gym-u Obrad Radović vodi nas i ovog četvrtka kroz mitovefitnesa. Ovog puta spremio je priču koja će posebno interesovati ljepši pol!

Mitovi fitnesa: Vježbe za brazilsku zadnjicu Foto: MONDO

Lažu nas. Svi instagram i facebook modeli, koji sa malom elastičnom trakicom rade gluteuse i pored svega toga imaju pravu "brasilian" zadnjicu, vas lažu!

 Naravno da zbog toga one nemaju takvu zadnjicu. Sve i da imaju genetske predispozicije za veliku zadnjicu, one su morale raditi neke od ovih vježbi koje ćemo danas pominjati da bi imali bolju, podignutiju, zategnutiju zadnjicu.

Mit o zadnjici broj 1

Čučnjevi i mrtvo dizanje ne aktivira zadnjicu baš koliko vi mislite!

Bret Contreras, zvani "the glute guy", radio je ispitavanja početkom 2009 godine sa "electromyography software"(EMG) koji mjeri i zabilježava snagu i aktivnost mišića. Nažalost u tom ispitivanju on je saznao jednu poražavajuću činjenicu a to je da u mrtvom dizanju i čučnju sa velikom kilažom vježbač ne uspijeva baš najbolje da stegne zadnjicu što znači da ona ne može baš najbolje biti aktivirana prilikom izvođenja ovih vježbi. Zadnjica se malo bolje aktivira kada koristite samo kilažu vašeg tijela prilikom izvođenja čučnjeva ili kada je na šipci sa kojom radite kilaža vašeg tijela.

U svakom slučaju samo 65 odsto, prilikom izvođenja ovih vježbi, radiće vaša zadnjica. 

Vjerovali ili ne, vježba u kojoj će vaša zadnjica raditi čak 93 odsto je hip-trust. 

hip-trust Foto: MONDO


Možete biti ozbiljan vježbač u teretani i praviti se da sve znate, ali ovo je činjenica koju su stručnjaci uspjeli da dokažu (American Council on Exercise (ACE) uspio je to dokazati  2006 godine)!

Ovu vježbu možete raditi sa šipkom, bučicom, girjom, gumenom trakom itd.

 Savjetujem vam da ne pretjerate sa ovim. 

Čak iako je ovo vježba i kojoj je zadnjica najaktivnija, u ovoj vježbi opterećenje je na stomaku, sto nije baš najpametnije jer su jako blizu jajnici, a velika kilaža na njima nije bas najpametnije. 

Mit o zadnjici broj 2

Masti se ne skidaju tako lako i precizno!

Ako imate debele butine i veliku zadnjicu, naravno zadnjicu biste zadržali a noge stanjili, kao i svaki fitness model instagrama, nažalost to vam neće poći za rukom bez skupe plastične operacije i liposukcije.

Ne postoji način da smanjite masne naslage samo sa jednog ciljanog mjesta, prirodnim putem! 

Morate da smanjite masne naslage na nivou cijelog tijela. U prevodu, ako idu butine, najčešće, ako u vašem genetskom zapisu stoji da ce ići i zadnjica, ići će i zadnjica.

Vježba koje se svi plaše: Mrtvo dizanje (FOTO)

E sad, žene ovdje prave veliku grešku a to je da u svakom treningu, zbog brzih rezultata, ubacaju previše kardija!

Da se razumijemo, nemam ništa protiv kardio treninga, čak ga svojim klijentima stavljam skoro u svakom treningu al na mnogo pametniji način i izvlačim najviše iz njega što mogu, ali zene pretjeruju sa najeenostavnijim kardiom na trakama za trčanje a onda se desi sledeće:

Pretjerivanjem u kardio treningu vi ćete smanjiti obime butina i zadnjice, ali desiće se to da će i vasi mišići oslabiti i biće manji. A to se nadam da vam nije cilj. 

ZGIBOVI: Vježba za široka ramena! (FOTO,
VIDEO)

Kako riješiti ovaj problem?

Lako. Umjesto kardio treninga, dodajte par kila i par ponavljanja na vašem hip-trustu i povedite računa o ishrani malo bolje. U ovom slučaju vi ćete topiti masne naslage sa vaših butina i zadnjice ali kada se te naslage istope vama će ostati jaki mišić, lijepo oblikovan koji nije preistrošen kardio treningom!

Ako vas neka od ovih , gore navedenih, vježbi zbunjuje slobodno me kontaktirajte preko moje FB stranice Obrad Radovic - fitness and athletic performance ili me posjetite lično u Teretani Soko Gym u Mall of Montenegro.

Izometrijske vježbe za čelične mišiće (FOTO)

Sve vijesti