Svijet

PAPRENE KAZNE ZA ONE KOJI ODBIJU VAKCINACIJU: U Austriji stroge mere, evo koliki je UDAR NA DŽEP ako se ne primi vakcina

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Neće biti isto kažnjavani oni koji u Austriji odbiju vakcinaciju prvom dozom i oni koji odbiju vakcinaciju trećom dozom.

Izvor: YouTube/Printscreen/anbax

Austrijska Vlada je najavila da će uvesti obaveznu vakcinaciju, a sada su poznate i kazne za nepoštovanje ove obaveze.

Ministarstvo zdravlja radi na nacrtu zakona, kojim je predviđeno da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze, a sa 1.450 evra za odbijanje treće doze vakcine.

Ministarka nadležna za ustavna pitanja Karoline Edštadler kaže da se mora napraviti ponuda i da se građani moraju navesti na vakcinaciju.

 "Ko tu ponudu odbije moraće da plati novčanu kaznu", naglašava ministarka koja potvrđuje da su kazne u navedenoj visini.

Prema njenim rečima, vlasti istručnjaci apsolutno nisu zadovoljni stopom vakcinacije u Austriji.

Da podsetimo, u Autriji je od danas uveden potpuno lokdaun, koji podrazumeva pooštrene mere zatvaranja i za vakcinisane i za nevakcinisane. Dozvoljeno je kretanje do posla, do prodavnice i apoteke uz obaveznu potvrdu o vakcinaciji, takozvanu zelenu propusnicu, ili negativan nalaz PCR testa, ili uz dokaz o preležanoj koroni. Uvedene su i još neke mere

"Svi će morati da nose isključivo FFP2 maske u zatvorenim prostorijama", objasnio je austrijski ministar zdravlja Volfgang Mukstajn.

Policija će strogo kontrolisati da li se poštuju propisane mere, a ko ih prekrši moraće da plati paprenu kaznu. Ukoliko neko odbije kontrolu platiće 1.450 evra, za kršenje policijskog časa platiće istu sumu, a ukoliko nema kovid sertifikat ili potvrdu da je preležao virus, takođe će morati da izdvoji 1.450 evra.