Svijet

POJAVIO SE NOVI SOJ KORONE U FRANCUSKOJ: Ima drugačiju promjenu na proteinu virusa, a evo kada može da STIGNE kod nas!!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Najnoviji soj korona virusa nazvan je B.1.640 i ima izražene promjene u proteinu šiljaka

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Pojavio se novi soj korona virusa u Francuskoj, koji sadrži promjene koje stručnjacima nagovještavaju da bi mogao da postane zabrinjavajući baš kao i delta i druge poznatije varijante kovida. Naučnici pažljivo prate novu mutaciju, koja bi ako ne bude "ugušena" mogla za tri mjeseca da stigne i u našu zemlju.

Najnoviji soj korona virusa nazvan je B.1.640 i ima izražene promjene u proteinu šiljaka. Prema prvim nalazima, nedostaje mu dio proteina šiljaka koji virus obično koristi za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz tijelo. Novi soj se razlikuje se od prethodnih, te je stručnjacima trebalo vremena da ga otkriju. Još uvijek je nejasno da li je ovaj soj više ili manje zarazan od ranijih varijanti.

Za sada su tim sojem zaražene ukupno 24 osobe, od kojih osamnaestoro djece iz iste škole, ali i šest odraslih osoba koji su bili u kontaktu s djecom. Navodno, soj je otkriven kod onih koji su se zarazili sredinom prošlog mjeseca.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti 11. novembra je dodao soj B.1.640 na svoju listu "varijanti pod nadzorom". Vlasti u Francuskoj su izdale saopštenje u kojem se navodi da su ušle u trag svima zaraženima novim sojem korona virusa, kao i da je poslednji slučaj bio otkriven 26. oktobra, a on je bio uvezen iz zemlje u inostranstvu.

Tagovi