Svijet

UHAPŠENA "LAVICA BLAKANA" U MILANU: Devojka (19) bliska ISIS-u, vrbovala maloletnice sa Kosova, slala im JEZIVE snimke

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Devojka B. T. je vrbovana kada je imala svega 16 godina i odana je pristalica Islamske države.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić/Shutterstock/Steve Allen

Devojka B. T. stara 19 godina, koja je poreklom sa Kosova i Metohije, uhapšena je tokom racije u Milanu. Sumnja se da je devojka povezana sa terorističkim organizacijama, odnosno da je od svoje šesnaeste godine pristalica Islamske države, jedne od najvećih terorističkih organizacija u svetu.

Devojka B. T. je vrbovana kada je imala svega 16 godina i odana je pristalica Islamske države. B. T. je rođena na Kosovu, ali je pre izvesnog vremena došla kod brata u Italiju i od nedavno živi u Milanu. Kako se veruje ona je pripadnica organizacije "Lavovi Balkana", koja važi za organizaciju veoma blisku Islamskoj državi.

B. T, je udata za rođaka (21) zloglasnog Kujtima Fejzulija koji je izvršio teroristički napad u Beču 4. novembra 2020. godine usmrtivši četiri osobe. Fejzuli je ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Italijanska policija je u telefonu devojke pronašla na hiljade fotografija i video zapisa posvećenih Islamskoj državi. Većinu čine fotografije prepoznatljive crne zastave sa verskim simbolima, ali i prikazi borbi i egzekucija "nevernika". Takođe, pronađeni su i snimci i fotografije obezglavljivanja i paljenja protivnika, ali i video zapisi počinjenig terorističkih napada u Evropi.

Uloga B. T. u terorističkoj organizaciji je bila da vrbuje maloletnike na Kosovu, uglavnom mlade devojke. U telefonu pronađene su i prepiske iz februara ove godine gde je maloletnici, kojoj se obraćala sa "lavice" obećavala da će joj pronaći "snažnog lava, kao što je i njen muž", pripadnika organizacije "Lavovi Balkana", sa kojim će "moći da umre natopljena krvlju nevernika".

Pronađena su i jezova uputstva na engleskom o treniranju samog sebe za izvođenje napada u zapadnim zemljama, kao i zuputstvo za izradu bombi. Pronađena su i dokumenta Islamske države - "44 načina da podržite džihad", "Crne zastave Islamske države", "Kako da preživite na Zapadu". Takođe , u telefonu je nađena i fotografija mladog bombaša samoubice, koji se razneo na aerodromu u Kabulu 26. avgusta, kada je poginulo više od 100 ljudi.

B. T. je bila posvećena članica Islamske države koja je dokumentima i fotografiijama, kao i video zapisima "ispirala mozgove" mladima, kako bi ih vrbovala u organizaciju "Lavovi Balkana".

Tagovi