Svijet

GRETA TUNBERG REVOLTIRANA NAKON SPORAZUMA U GLAZGOVU: "Evo kratkog sažetka - bla, bla bla"

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Britanski premijer je nakon sporazuma u Glazgovu očito zadovoljan, ali Greta Tunberg nije.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg odbacila je sinoć postignut Klimatski pakt iz Glazgova. Ona je ocijenila da sporazum predstavlja samo prazne priče.

"COP26 je gotov. Evo kratkog sažetka: bla, bla, bla. Pravi posao se nastavlja izvan sale. I nikad nećemo odustati, nikad", napisala je Greta Tunberg na Tviteru.

Uz izmjne u posljednjem trenutku, konačno je posle višednevnih pregovora postignut globalni sporazum čiji je cilj da se zaustavi efekat klimatskih promjena.

Boris Džoson, premijer Velike Britanije, izjavio je sinoć da klimatski sporazum postignut na konferenciji COP26 u Glazgovu predstavlja veliki korak napred i da se nada da će on označiti početak kraja klimatskih promjena.

"Još ima mnogo toga da se uradi narednih godina. Ali dogovor je veliki korak napred i, što je ključno, imam prvi međunarodni sporazum o smanjenju uglja i plan o ograničenju globaljnog otopljenja za 1,5 stepeni", rekao je sinoć Boris Džonson.

Kako je nabveo, izrazio je nadu da će se na Samit COP26 u Glazgovu gledati kao na početak kraja klimatskih promjena. Džonson je  dodao da će neumorno raditi ka tom cilju.

Britanski premijer je nakon sporazuma u Glazgovu očito zadovoljan, ali Greta Tunberg nije.

Tagovi