Svijet

JOŠ JEDAN LEK PROTIV KORONE? Kod nevakcinisanih značajno smanjuje komplikacije, ali evo zašto to ne treba OLAKO shvatiti

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Kompanija Fajzer saopštila je da lek koji je testirala kod nevakcinisanih za skoro 90 odsto smanjuje šanse za hospitalizaciju, a nijedan učesnik studije nije preminuo od kovida.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Eksperimentalna antivirusna pilula za lečenje kovida 19, iza koje stoji kompanija Fajzer, smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto. Studija efikasnosti eksperimentalne antivirusne pilule za kovid 19 prekinuta je ranije, jer se pokazalo da taj lek za 89 odsto smanjuje opasnost od hospitalizacije ili smrti odraslih osoba koje su u riziku od razvoja težeg oblika bolesti, saopštila je američka farmaceutska kompanija Fajzer.

Prema ovim rezultatima, efikasnost te pilule nadmašuje rezultate koje je kompanija Merk prošlog meseca objavila o svom leku - molnupiraviru, za koju se pokazalo da za 50 odsto smanjuje šansu za smrtni ishod i hospitalizaciju pacijenata sa visokim rizikom od ozbiljnijih oblika ove bolesti.

Studija je sprovedena na 775 odraslih, a zaključeno je da su pacijenti koji su uzimali Fajzerov lek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali 89-procentno smanjenje stope hospitalizacije ili smrti nakon mesec dana, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lek morali su da budu hospitalizovani i niko nije umro.

"Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali retko možete videti odlične lekove sa skoro 90 odsto efikasnosti i 100-procentnom zaštitom od smrtnog ishoda", kaže dr Mikael Dolsten, glavni naučnik Fajzera.

Učesnici studije bili su nevakcinisani, sa blagim do umerenim oblikom kovida 19, i bilo je procenjeno da su u visokom riziku od hospitalizacije zbog zdravstvenih problema, poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Lečenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo pet dana.

Nakon objavljivanja ovih rezultata, Fajzer je saopštio da će tražiti od američke Uprave za hranu (FDA) i lekove i međunarodnih regulatora da što pre odobre ovu pilulu. Kada se Fajzer prijavi, odluku o tome FDA može da donese u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

U ovoj kompaniji planiraju da do kraja godine proizvedu više od 180.000 pakovanja i najmanje 50 miliona pakovanja do kraja 2022. godine, od čega će 21 milion biti proizveden u prvoj polovini sledeće godine.

Fajzerov lek deluje tako što blokira enzim koji je korona virusu potreban da bi se umnožavao, dok Merkov molnupiravir unosi grešku u genetski kod virusa. Merk je do sada prodao milione doza tog leka, a Britanija je već najavila da je obezbedila i 250.000 doza Fajzerovih pilula.

Potpune podatke o ispitivanju još nije objavila nijedna od ove dve kompanije.