Svijet

POSLJEDICE BREGZITA: BRITANIJI POSLE VOZAČA KAMIONA SADA NEDOSTAJU MESARI: ŠALJE MESO NA TRANŽIRANJE U  EVROPSKU UNIJU

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Prerađivači mesa u Velikoj Britaniji prinuđeni su da u Evropsku uniju šalju meso - namijenjeno domaćoj proizvodnji - na tranžiranje jer nemaju dovoljno obučenih radnika.

Izvor: YouTube/Sous Vide Everything

Proizvođači junetine svoje meso šalju u Irsku na obradu i pakovanje, proizvođači svinjetine okreću se Holandiji. Sve ovo je posljedica razlaza Britanije i Evropske unije i dešava se, navodi Fajnenšl tajms, uprkos najavama vlade da će sezonskim radnicima produžiti vize kako bi premostili nestašicu radnika.

Izvoz mesa na preradu u EU košta dodatnih 1500 funti za svaki tovar, uključujući troškove transporta, carine i zdravstveni sertifikat.

Trenutno se meso provjerava u EU kada se izvozi u Britaniju ali ne i na ulasku u Britaniju jer su postbregzit kontrole uzvoza na hranu i životinjske proizvode dva puta odlagane i sada bi trebalo da počnu da se primjenjuju u julu 2022.

 Prerađivači mesa žale se na nestašice kvalifikovanih radnika i mesara i upozoravaju da šestomjesečno produženje vize sezonskim radnicima kako bi im pomogli u tranžiranju 10.000 svinja koje su ubijene na farmama jer one nisu imale dovoljno kapaciteta da ih drže, neće biti dovoljno, naročito jer većina proizvođača i prerađivača još uvek nije vidjela nijednog od tih obećanih radnika.

Mesnoj industriji Britanije nedostaje između 10.000 i 12.000 radnika, tako da 800 radnika koji će ostati još pola godine duže, neće mnogo promijeniti situaciju, a eksperti upozoravaju da je za obuku potrebno bar 18 mjeseci.

Mesari nisu jedino što nedostaje Britaniji - zbog manjka vozača, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva već izvjesno vrijeme trpi, dolazi do nestašica i zastoja, a vozači iz EU ne pokazuju nikakvu želju da rade na Ostrvu.