Svijet

CIJENA GASA ZA MOLDAVIJU 450 USD ZA HILJADU METARA KUBNIH

Autor Gordana Bojanić

Cijena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 USD za hiljadu metara kubnih, prema sporazumu koji su potpisali ruski gasni džin Gazprom i zvanični Kišinjev.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Gazprom i Vlada Moldavije postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdjevanju te zemlje gasom na period od pet godina, prenosi Tanjug.

Nova cijena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 USD za hiljadu kubnih metara i variraće u zavisnosti od situacije na tržištu, navodi ruska novinska agencija Tas.

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po cijeni od 148 USD u prosjeku za hiljadu kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procjenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Bivši šef moldavske Nacionalne regulatorne agencije za energiju, Viktor Parlikov, kazao je da će cijena gasa za stanovnike Moldavije u novembru porasti sa 4,3 leja (oko 0,25 USD) po kubnom metru na devet ili deset leja (preko 0,5 USD).

"Tarifa može porasti na devet-deset leja po kubnom metru gasa, ako se uzme u obzir samo gasna komponenta. Ali ima mnogo drugih faktora, kao što su količina, devizni kurs, finansijska odstupanja", rekao je Parlikov u intervjuu za televizijski kanal PRO.

On je dodao da će to biti najviša tarifa u čitavoj istoriji zemlje.