Svijet

POLJSKA UZDRMALA EU: Evropski parlament tuži Evropsku komisiju! Ne čine ništa da UVEDU SANKCIJE Varšavi

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Evropski parlament (EP) podnio je tužbu protiv Evropske komisije (EK) zbog mehanizma vladavine prava.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nakon zahtjeva predsjednika EP Davida Sasolija, pravna služba parlamenta podnijela je danas Sudu pravde tužbu protiv Evropske komisije zbog neuspjeha da primjeni Uredbu o uslovljavanju, piše na sajtu Parlamenta.

Uredba, koja je usvojena prošlog decembra, dozvoljava EU da obustavi plaćanja iz budžeta EU državama članicama u kojima je vladavina prava ugrožena, poput Poljske čija je konzervativna vlada usvojila niz politika koje EU smatra neprihvatljivim.Međutim, Komisija se do sada uzdržavala od njegove upotrebe. Parlamentarni odbor za pravna pitanja je stoga preporučio preduzimanje pravnih radnji.

“Kao što je traženo u parlamentarnim rezolucijama, naša pravna služba je danas podnijela tužbu protiv Evropske komisije zbog neprimjenjivanja Uredbe o uslovljavanju Sudu pravde. Očekujemo da će Evropska komisija djelovati na dosljedan način i ispuniti ono što je predsjednica fon der Lajen izjavila tokom naše posljednje plenarne diskusije o ovoj temi. Riječi se moraju pretvoriti u djela”, rekao je predsjednik Sasoli.

Poljski ustavni sud ocijenio je da su neki zakoni EU u suprotnosti sa ustavom Poljske, što mnogi doživljavaju kao veliki korak ka "Polegzitu" - izlasku zemlje uz Unije. Odluka Ustavnog suda Poljske mogla bi da ima dalekosežne posledice po odnose Varšave sa Briselom, ali i pristup EU fondovima.

Sud, čiji se legimitet dovodi u pitanje jer u njemu sjedi više sudija lojalnih vladajućoj, nacionalističkoj Stranci Zakon i pravda, ocijenio je da neki djelovi EU sporazuma i sudskih odluka Unije nisu u skladu sa Ustavom zemlje i dodao da institucije Evropske unije ponekad "djeluju van svojih komentencija", odnosno da je poljski ustav u nekim djelovima nadređen evropskim ugovorima.

Nadređenost evropskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi smatraju da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

Možda ce vas zanimati