Svijet

UMRO NAJSTARIJI BIJELI NOSOROG NA SVIJETU: Premašio sva očekivanja, nijedan prije njega nije ovoliko živio!FOTO

Autor Lidija Roganović Izvor mondo.rs

Tobi, najstariji bijeli nosorog na svijetu, umro je u 54. godini u zoološkom vrtu na sjeveru Italije, saopštila je predstavnica ZOO vrta.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/Giorgio CORTESE/Parco Natura Viva

"Nono Tobi (deka Tobi) uginuo je 6. oktobra", rekla je za AFP Elisa Livia Penakioni iz Zoološkog vrta Parko Natura Viva u blizini Verone.

"Srušio se na putu za svoje noćno sklonište, a nakon otprilike pola sata srce mu je stalo", rekla je.

Tobi će biti balzamiran i izložen u naučnom muzeju MuSe u Trentu, gdje će se pridružiti Blanku, bijelom lavu iz zoološkog vrta koji je umro prije pet godina, rekla je Penakioni. Beli nosorozi obično žive do 40 godina u zatočeništvu, a do 30 godina u divljini, rekla je.

Tobijeva smrt, koja je uslijedila nakon smrti njegove partnerke Šugar 2012., ostavlja Parko Natura Vivu sa jedinim bijelim nosorogom Benom, starim 39 godina.

Dok trenutno ima oko 18.000 bijelih nosoroga na svijetu, ostala je samo južna podvrsta, dok su sjeverni bijeli nosorozi skoro u potpunosti istrebljeni zbog lovokradica. Preostala su samo dva primjerka podvrste sjevernih bijelih nosoroga koji žive u Keniji, a koje naoružani stražari čuvaju danonoćno - obije su ženke.

Beli nosorog Tobi
Izvor: YouTube/Nation

Tagovi