Svijet

POLJSKA NAPUŠTA EVROPSKU UNIJU?

Autor Kristina Stevović

Politički Brisel šokiran je presudom poljskog Ustavnog suda, kojom je poništeno prvenstvo evropskog prava. Pominje se čak da je Vlada u Varšavi krenula putem Polegzita, to jeste napuštanja EU.

Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Još od ljeta su u Briselu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donesena u četvrtak, prema kojoj ugovorno pravo EU nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u evropskim institucijama i praktično svim taborima Evropskog parlamenta (EP).Jer, odluka suda uzima se maltene kao početak Polegzita, to jest puta bez povratka ka napuštanju EU, piše Deutsche Welle.

Ustavni sud u Varšavi proglasio je da su pojedini djelovi evropskog prava u neskladu sa domaćim Ustavom. Tu se prije svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj sa Poljskom. To što je Varšava potpisala evropske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU, zaključio je sud.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli rekao je da takva presuda neće ostati bez posljedica.

“Primat prava EU mora biti nesporan”, napisao je on dodavši: “Pozivamo Evropsku komisiju da preduzme neophodne korake”.

Evropska komisija, koja je na potezu kao čuvarka evropskih ugovora, saopštla je da presuda, koja je za sada saopštena samo usmeno, sugeriše probleme u nadređenosti evropskog prava kao i autoritetu Evropskog suda u Luksemburgu. Komisija “neće oklijevati da upotrijebi opcije iz evropskih ugovora”, najavio je nadležni komesar Didier Reynders. To bi moglo da znači da će konačno biti ubrzan postupak na osnovu Člana 7 evropskih ugovora, koji se protiv Poljske razvlači godinama.

Ukoliko se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru EU.

“Teško je povjerovati kada vlast PiS tvrdi da ne želi da napusti EU. Oni rade upravo suprotno. Sad je bilo dosta”, napisao je Jeron Lenars koji u pravosudnom odboru EP zastupa najveću poslaničku grupu Evropske narodne partije dodavši: “Time što proglašava evropske ugovore nespojivim sa poljskim pravom, nelegitimni Ustavni sud je poveo zemlju putem Polegzita”.

Evropski poslanik Lenars je još poručio da Evropska komisija mora upotrijebiti sve instrumente kako ne bi podržavala „autokrate u Varšavi“. Time aludira na mogućnost da se Poljskoj uskrati novac iz zajedničkog ćupa. Brisel je već na led stavio posebna sredstva iz pozamašnog fonda za obnovu ekonomije nakon pandemije.

„Ako u EU nema pravne zajednice, onda se ona raspada“, kaže Jens Gajer iz poslaničkog kluba Socijalista u EP. „Poljska ima dvije mogućnosti: da prilagodi poljski Ustav evropskom pravu ili će morati da napusti EU.“

„Odluka Varšave je prije svega šamar u lice poljskih građana“, rekao je Sergej Lagodinski iz poslaničkog kluba Zelenih.