Svijet

OD ENORMNOG BOGATSTVA, DO ŽIVOTA BEZ GRIJANJA I VODE: Gospodar parfema je izgubio sve, a sada se više ni ne sjeća ko je

Autor Aleksandra Milić Izvor mondo.rs

Žan Pol Gerlan, legendarni kreator najljepših parfema, veoma je lošeg zdravlja, a članovi njegove porodice su u sudskim sporovima zbog njegovog novca.

Izvor: Profimedia

Stefan, sin legendarnog francuskog parfimera Žan Pol Gerlana, optužio je Kristinu Krejg Mišelsen da je iskoristila narušeno zdravlje njegovog oca kako bi ga uvukla u brak budući da Žan boluje od Alchajmerove bolesti.

On tvrdi da je 63-godišnjakinja iskoristila narušeno zdravlje njegovog oca i navela ga da sklope brak, a ona odbacuje optužbe i govori da Stefan nikada nije prebolio činjenicu da se njegov otac ponovo skrasio.

Naime, par se upoznao 2005. kada ih je zbližila ljubav prema konjima, a veza je postala još čvršća 2010. godine kada se Gerlan našao usred rasističkog skandala. On je tada izjavio kako su crnci lijeni, zbog čega je osuđen za rasizam i kažnjen je sa 6.000 eura. Kaznu je brzo platio, ali je osramoćen u javnosti, zbog čega su ga se odrekli i neki poslovni partneri. Tako je "LVMH", koji je 1994. godine otkupio brend od porodice Gerlan, nakon spomenutog skandala prekinuo sve veze sa slavnim parfimerom.

Prošle godine je Stefan uspješno spriječio sklapanje braka između Gerlana i Mišelsenove, nakon što je sud utvrdio da je vršila pritisak na svog partnera kako bi uplovili u bračnu luku. Žan Pol je tada neprestano pred sudijom ponavljao "želim da se vjenčam", međutim, njegov sin je tada sudu dostavio ranije potpisano pismo, u kojem stoji da njegov otac ne želi da sklopi brak sa Kristinom.

Posljednju prijavu protiv Mišelsenove podnijeli su zaposleni vile u kojem živi s Gerlanom. Kako su naveli, ona ih je često omalovažavala na poslu, zastrašivala i tjerala s posjeda kako bi organizovala luksuzne večernje zabave bez svog partnera.

Tužilac Filip Tokanier tvrdi da Kristina nije vodila brigu o Žan Polu, kao i da nije marila da li jede, niti da li je čist. Međutim, Frederik Belot, advokat optužene, tvrdi da je ona uvijek čuvala leđa svom partneru.

"Stalno je bila uz njega, toliko da svoju majku nije posjetila 10 godina prije nego što je umrla. A zaposlene u vili je Stefan angažovao kako bi je špijunirao i svedočio protiv nje na sudu. Pravo zapuštanje zapravo dolazi od pravnog staratelja koji je dopustio da njegov otac živi u potpuno neprihvatljivim uslovima. Nije učinio ništa kako bi njegovu kuću održavao čistom. Isključio je grijanje i toplu vodu svugdje osim u svojoj sobi. U jednoj od pomoćnih kuća čak raste stablo, rekao je advokat i dodao da je Gerlan velikan i da bi izbio neviđeni skandal u Francuskoj, kada bi javnost saznala kako živi.

Gerlan je francuska kuća za mirise, kozmetiku i njegu kože, jedna od najstarijih na svijetu. Kuću je osnovao u Parizu 1828. godine parfimer Pjer Fransoa Paskal Gerlan, a poznata je po vrhunskim parfemima poput "Samsare", "Naheme" i "Jardins de Bagatelle".

Pjer Fransoa je bio vlasnik, ali i majstor zadužen za izradu parfema. U tom poslu najveću podršku su mu predstavljali njegovi sinovi, Eme i Gabrijel. Sredinom 19. vijeka parfeme Gerlan počinju da koriste gotovo sve evropske kraljevske kuće. Gerlan je zadržao glamur i stil s kraja 19. vijeka, pa je i posjeta njihovoj prodavnici na Jelisejskim poljima svojevrsno hodočašće u bel epok eru.