Svijet

 ZLOGLASNI TERORISTA KARLOS "ŠAKAL" OSUĐEN JE DANAS NA TREĆU DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ono što je za svijet predstavljao Bin Laden, sedamdesetih godina bio je Karlos. Danas mu je u Parizu potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Izvor: Profimedia/©Magnolia Pictures/Courtesy Everett Collection

Karlosu "Šakalu", ljevičarskom militantu koji je izvršio napade širom svijeta sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, potvrđena je danas doživotna kaznu koja mu je izrečena za napad smrtonosnom bombom na parišku prodavnicu 1974. godine, saopštilo je tužilaštvo u Parizu.

Karlos je proglašen krivim 2017. godine za napad granatom 1974. na prodavnicu na pariskim Jelisejskim Poljima, "Drugstore Publicis", u kojoj su poginule dvije osobe, a povređeno je bilo 36.

Karlos, čije je pravo ime Ilič Ramirez Sančez, rođen je u Venecueli i sada ima 71 godinu. Već služi još dvije doživotne kazne i izgubio je pravo žalbe protiv ovih presuda.

Ono što je za svet predstavljao Bin Laden, sedamdesetih godina bio je Karlos. Ovaj terorista bio je uhapšen u Beogradu, a onda pušten.

Pokušao je atentat na francuskog predsednika Šarla de Gola, učestvovao u masakru izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu 1972. i izveo napad na Opek u Beču 1975. godine, kada je zarobio 60 ministara država proizvođača nafte.

Bio je odgovoran i za napade na izraelske avione i predstavništva u svetu, bacao je bombe u restorane, napao nuklearnu elektranu, a prilikom neuspješnog hapšenja u Parizu ubio je dva policajca. Harao je sve do pada komunizma 1989. Na vrhuncu svoje terorističke aktivnosti, 1975. godine sklonio se u Jugoslaviju, odsjevši pod lažnim imenom u hotelu "Metropol".

Saznavši da mu je njemačka tajna služba BND na tragu i da se sprema da javno traži njegovo hapšenje kako bi kompromitovala Jugoslaviju, jugoslovenska SDB ga je uhapsila pre toga.

Ekipu koja je izvela hapšenje izveli su visoki funkcioneri SDB dr Obren Đorđević i Dragan Mitrović i operativci Dušan Stupar i Jovica Stanišić. Karlosa su našli u pidžami i bez pištolja. U hotelu "Ekscelzior“ uhapšen je njegov pratilac. Njih dvojica privedeni su u zgradu SSUP u Kneza Miloša, gdje je Karlosa posetio ministar policije Franjo Herljević.

Dr Obren Đorđević je sa Dušanom Stuparom (docnije šef SDB Beograda, pa biznismen u „Azotari“) puna dva dana saslušavao teroristu. Karlos im je pričao o svojoj biografiji, o akcijama, saradnji sa tajnim službama - sovjetskim KGB, istočnonemačkim Štazijem, rumunskom Sekuritateom...

Karlosa su vlasti Sudana, gde se bio sklonio, 1994. predali Francuzima. Poslije dugotrajnih procesa, u Parizu je osuđen na dvostruku doživotnu robiju.

Tagovi